Çelik Palas Otel'de düzenlenen toplantı ile Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi'nin tanıtımı yapıldı. Toplantı açılışında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de desteğini alan bu projenin Bursa için çok büyük önem taşıdığını söyleyen Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayicileri Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı, ülke sanayisi ve ticaretinin, hizmet sektörünün sürdürülebilir kalkınması, sosyo-ekonomik yaşam ve Balkan ülkeleri ile dış ticaretin gelişmesi için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını kaydetti. Ekonomi Zirvesi'nin en önemli projelerinden birisi olduğunu bildiren Kırcı, "Bu proje gelişen ve sınırları kalkan dünyada önemli bir açılım yaratacaktır" dedi.

DEVLET BAKANLARI BURSA'DA OLACAK

RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Şahap Aktaş ise coğrafi, hem de tarihten gelen ekonomik, sosyal ve kültürel yakınlıkların olmasına karşın Balkan ülkeleriyle ilgili Türkiye'de ilk defa bu bölge ile ilgili Ekonomi Zirvesi düzenleneceğini söyledi. Balkanlar'dan ayrılışın 100'üncü yıldönümünde ulusların refahı için geleceği planladıklarını dile getiren Aktaş, şöyle konuştu:

"Bu amaçla yola çıktık ve böylesine önemli bir projeyi hayata geçirdik. Projemizin amacı; Balkan Savaşlar'ının 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye dahil 12 Balkan ülkesinin devlet bakan ve temsilcilerinin katılımı ile ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek. Türkiye'nin 2010 yılı sonu itibariyle Balkan ülkelerine ihracatının 7.5 milyar dolar seviyesinde olduğu açıklanmıştı. Aradaki tarihsel ve kültürel bağlarımız aslında bu rakamların çok üstünü hak ettiğini düşünmekteyiz. Günümüzde Türkiye'de, Balkanlar'dan göç etmiş 25 milyon kadar göçmen, Balkanlar'da ise 2 milyon Türk yaşamaktadır. Balkan ülkelerinin toplam nüfusu 70 milyon kadar. Bu neredeyse bir Türkiye nüfusudur. Bu güçlü bir potansiyel. Tüm iş dünyasını bu etkinliğe bekliyoruz. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kosova Başbakan Yardımcısı, Ticaret ve Sanayi Bakanı Mimoza Kusari-Lila gibi birçok önemli devlet adamı 1 -2 Aralık tarihlerinde Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde olacak."

"BALKAN ÜLKELERİNE YATIRIMI ARTTIRMANIN YOLLARINI ARIYORUZ"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ise Balkanlar ile ilgili ekonomik ilişkileri konuşmaktan mutlu olduğunu bildirirken, "Balkanlar'dan egemen devlet olarak ayrılmamızın 100'üncü yılında bölgenin ekonomik değerini doğru anlamamız gerekiyor. Türkiye'den 3 saat uçuş mesafesinde 20 trilyonluk bir ekonomik alan var. Arap ülkeleri de bu alana dahil. Türkiye ekonomik anlamda Balkanlar'ın katalizörü. Balkan ülkelerinde şu anda yatırım 2 milyar dolar seviyesinde. Bunu arttırmanın yollarını arıyoruz" dedi.

"BALKANLARDA ETKİN OLMALIYIZ"

Türkiye'nin Balkanlar ile aynı çatıda yaşadıklarına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Recep Altepe ise bu bölgede etkin rol oynanması gerektiğini söyledi. Bu konuda Bursa'nın önemli bir köprü olabileceğini ifada eden Altepe, "Balkan ülkeleri ile ilişkilerde liderlik yapmakla yükümlüyüz. Balkanlar'ı da üreten ülkeler haline getirmeliyiz" diye konuştu.

"BALKANLAR'A YENİDEN 'MERHABA' DİYELİM"

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Bursa 1 - 2 Aralık 2012 tarihlerinde tarihi organizasyona ev sahipliği yapılacağını belirterek, Balkanlar'ın önemi bir coğrafya olacağını kaydetti. Harput, "Balkanlar'a yeniden 'Merhaba' demeliyiz. Ancak, bu şekilde ilişkilerimizi doğru bir şekilde geliştirebiliriz. Gerek Bursa, gerekse Türkiye olarak Balkanlar ile işbirliğine önem veriyoruz. Bu önemli etkinliğe tüm iş dünyamızı davet ediyoruz" dedi.



ST(FK/İD)