İbrahim Çeçen Yatırım Holding (IC) bünyesindeki İÇTAŞ Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. ile İtalyan Astaldi ortak girişimiyle, Rusya'da otoban ve köprü yapılacak. Bu amaçla St. Petersburg'da inşa edilecek 'Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu Projesi' imzalandı. Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu Projesi ile St. Petersburg şehri uluslararası transferler için bir bağlantı noktası haline gelecek ve Rusya sınırları içerisinde ilk ücretli otoyol inşa edilmiş olacak. Proje, Rusya'da kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirilen en büyük proje olma özelliği taşıyor.

Ana bölümü, teknik açıdan karmaşık bir yapıya sahip ve iki köprüyle bir tünel inşasını içeren proje için toplam yatırımın 2,2 milyar avro olması bekleniyor. Kentsel otoyol olan Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu, 120 km/s tasarım hızına göre projelendirildi. 8 şeritli bir otoyol olan çevreyolunun toplam uzunluğu 46.6 kilometre. Çevreyolu, kuzey, orta ve güney kesim olmak üzere üç kesime ayrılıyor. Kamu özel sektör işbirliği modeli ile ihale edililen orta kesimin uzunluğu 11.7 kilometre olacak. Bu kısmın 2014 yılı sonu itibariyle tamamlanması bekleniyor.

Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu Projesi'nin 11.7 kilometrelik orta kesiminin inşaatını gerçekleştirecek olan IC İçtaş ve Astaldi, daha önce St. Petersburg'ta bulunan Pulkovo Havalimanı Projesi için bir araya gelmişti.

BAKAN YILDIZ: RUSYA'NIN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİ

Enerji ve Tabii Kaynalar Bakanı Taner Yıldız, projenin imtiyaz sözleşmesi töreninde, IC İçtaş'ın, Türkiye'den bildikleri, başarılarına şahit oldukları bir firma olduğunu kaydederek, bu tür büyük firmalara desteklerinin süreceğini söyledi. Yıldız, bu tür projelerle Rusya ve Türkiye'nin stratejik işbirliğinin artacağını belirtti.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyi, "Rusya'nın en önemli projelerinden biri" şeklinde tanımladı.

Sıkışan trafiği batı ve kuzey hattında bağlayabilecek sözkonusu projenin, 8 kilometresinin deniz içerisinde, 3 kilometresinin karada olacağını anlatan Çeçen, 2 milyar avro bedelle ihale edilen projenin, yap-işlet-devret niteliğinde olduğunu kaydetti. Çeçen, projeye 1.5 yıldır hazırlandıklarını ifade ederek, "Bütün hazırlıklarımız tamam. Ekiplerimiz şu anda işbaşında, geçici şantiyelerimiz kuruluyor, muhtemelen en kısa zamanda işimize başlayacağız" dedi.

Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performansın, Rusya'daki itibarlarını artırdığını ifade eden Çeçen, "Eskiden böyle bir itibarımız yoktu bizim. Şimdi ülkenin itibarından biz de yararlanıyoruz, hem de çok büyük ölçekte yararlanıyoruz. Bu anlamda, biz bir Avrupa şirketiyle ortağız ama biz kendimizi onlardan daha ileride, daha güçlü görüyoruz. Kendimizi güvende hissediyoruz. Biliyoruz ki arkamızda hükümetimiz var, başbakanımız var" diye konuştu.

Ümit KOZAN/ST. PETERSBURG (Rusya),



ÜK(AY/SS)