Bakan Yazıcı, Rize Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı AK Parti'li Halil Bakırcı ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı da katıldı. Temmuz ayında yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu ile ilgili tartışmaların yoğunlaştığını anlatan Bakan Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile kanunun tanıtılması, sorun ve eleştirilerin dinlenmesi amacıyla 13 ilde bölgesel toplantılar düzenleneceğini belirterek, şöyle konuştu:

"İlk toplantıyı İstanbul'da yaptık. Bir toplantıyı da 23 Mart’ta Rize'de yapmayı planlıyoruz" dedi.

Türk Ticaret Kanunu'nun ticaret hayatına çok önemli yenilikler getirdiğini vurgulayan Yazıcı, "Kanunun amacı güçlü şirket yapıları oluşturmak. Bunun şartı da, şirketlerin güçlü sermaye yapısına sahip olmasıdır. Dolayısıyla güçlü şirket, güçlü sermaye yapısı ve güçlü ekonomiyi hedefliyoruz. Bütün bunların özeti de kalkınmış güçlü bir Türkiye oluşturma noktasında, bu alandaki eksiğimizi gidermek. Türk Ticaret Kanunu bin 535 maddeli bir kanun. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. O tarihe kadar yapmamız gereken düzeltme, değişiklik varsa onları da yapacağız. Türkiye'yi ticaretin en kolay, en güvenli ve rekabet gücü yüksek bir ülke haline getirmeyi amaçlıyoruz. Hedeflerimize engel olacak düzenleme varsa, o engelleri ortadan kaldırmaya çalışacağız."

GÜRCİSTAN’A ÖNLEM ALINACAK

Bir gazetecinin Gürcistan'a serbest geçişin başlamasıyla birçok kişinin kumar oynamak için bu ülkeye gittiğini, berebarlerinde fazla miktarda akaryakıt ile başka ürünler getirdiği yönünde iddiaların olduğunu, konuyla ilgili önlem alınıp alınmayacağı yolundaki sorusunu yanıtlayan Bakan Hayati Yazıcı, Artvin Valiliği ile milletvekillerine konuyu aktardıklarını belirterek sorunlara yol açmayacak çözüm üreteceklerini söyledi. Kimlikle geçişin seyahat özgürlüğünü sağlamak amacıyla yapıldığını anlatan Bakan Yazıcı, "Ama bunu yaparken, o özgürlüğün icra edilmesi ile toplumsal yapımızın dejenere olmasına fırsat vermeyiz. Bununla ilgili önlemler alacağız. İlk Bakanlar Kurulu toplantısında da bunu dile getireceğiz.Ayrıca yaptığımız düzenleme ile bir araç, ayda en fazla 4 kez akaryakıt getirebilir. Bir de yolcu beraberinde ürün getirme hakkı var. Bunu da 3 günde bir getirebilir. Ama nüfus kağıdı ile giriş çıkış yapanların takip edilmesi mümkün olmayabilir. Onların da takibini yapabilecek yazılımı devreye sokmamız lazım" dedi.

Rize ile ilgili konulara da değinen Bakan Hayati Yazıcı, Güney Çevre Yolu’nun ihalesinin yapıldığını ve inşaat çalışmalarının başladığını belirterek, temel atma törenini 23 Mart'ta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile yapmayı planladıklarını söyledi.

Rize Üniversitesi'nin bazı fakültelerinin Pazar ve Ardeşen ilçelerinde kurulması yönünde talepler olduğunu kaydeden Yazıcı, bu kapsamda Pazar'da Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi kurulması kararının YÖK'ten geçtiğini, Bakanlar Kurulu'nda kabul edildikten ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra da açılışın gerçekleşeceğini kaydetti. Ovit Tüneli ihalesinin de 29 Şubat'ta yapılacağını hatırlatan Bakan Hayati Yazıcı, bu yıl içinde temel atma aşamasına gelmesini umduklarını ifade etti.