Bingo'nun 25'inci yaş kutlamaları ve Ar-Ge merkezinin resmi açılışı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Nihat Ergün, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın Türkiye ekonomisinin ulaşması gereken nokta hakkında en çok belirleyici olan konuların başında geldiğini söyledi. Ergün, "Bizim ekonomimizin geleceği bu noktalarda araştırma geliştirmede, yenilik meydana çıkarmada ve markalar oluşturmada. Yeni tasarımlarla pazarlara ulaşılmalıdır. Bu dinamik çevrede, rekabet ortamının zirveye çıktığı noktada firmalarımızın yukarılara çıkmaları ve oralarda kalıcı olmaları için kendilerini sürekli olarak yenilemeleri, geliştirmeleri gerekiyor" diye konuştu.

'ZİRVEDE HERKESE YER YOK'

Bakan Ergün, Türkiye'deki rekabet yarışında zirvede olmanın yeterli olmadığını, bölgede ve dünyada öne çıkacak hamleler yapmak gerektiğini söyledi. Ergün, "Zirvede olmak için zor bir mücadele vermek lazım. Zirveye çıkmak zordur ama zirvede kalmak daha zordur. Çünkü yukarsı çok dar. Herkese yer yok. Orada ayağını yere çok sağlam basman gerekiyor. İtiş kakış fazla. Yukardan bir düştün mü nereye kadar gideceğin belli olmaz. Onun için yukarı çıkmak son derece zordur ama yukarıda durmak ondan daha zordur. Çünkü yükseklerde rüzgarlar her zaman daha sert eser. Onun için ayağını yere sağlam basan adımlar atması gerekir firmaların. Bu da yeniliktir, araştırmadır, geliştirmedir ve sürekli dinamizmim içinde olabilmek ve kendini yenileyebilme kabiliyetine sahip olmaktır" dedi.

Bakan Nihat Ergün konuşmasında Türkiye'nin 2023 hedeflerinden en önemlilerinden birinin ülke olarak küresel çapta 10 yerli markayı dünya pazarlarına çıkarabilmek olduğunu söyledi. Küresel denklemleri dikkate almayan firmaların zaman içinde yerel başarıları da kaybetmeye başlayacağını belirten Bakan Ergün, şunları kaydetti:

"Biz bu gerçekleri çok iyi bildiğimiz için geçen yıl bakanlığımızı yeniden yapılandırdık. Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma, üniversite, sanayi iş alanlarına daha fazla odaklanmaya başladık. Bu alanlarda başarıyı elde ettikçe, başarıyı kalıcı hale getirmek ve onu daha üst seviyelere çıkartmak mümkün olacaktır. Ülkemizde bütün sektörlerin, bütün firmaların daha fazla katma değer üretmeleri, daha nitelikli üretim yapmaları için yoğun bir şekilde çaba harcıyoruz."

25 YILLIK SERÜVEN

Törene, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı ve Hayat Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Avni Kiğılı da katıldı. Hayat Kimya’nın İzmit’te 400 bin metrekare alana kurulu tesisleriyle ilgili bilgi veren Avni Kiğılı, 25 yıl önce deterjan üretmeye başladıklarını ve bugün birçok sektörde, birçok ülkede, üretim ve dağıtım yatırımları olan bir firma haline geldiklerini söyledi. Avni Kiğılı, 2 milyar doları aşan cirosu ve 8 bin 400 kişilik mevcut istihdamı ile Hayat Holding’in gelecek 5 yılda 2.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapacağını da kaydetti.

Avni Kiğılı, Türkiye'de temizlik sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini kendilerinin açmanın gururunu yaşadıklarını belirttiği konuşmasında, "Küresel markalarla rekabet ettiğimiz sektörlerde araştırma ve ürün geliştirmenin gerek markalarımıza, gerek şirketimize gerekse ülke ekonomisine sağlayacağı fayda son derece önemlidir. Merkezimizin Türkiye ve sektörümüz açısından stratejik öneminin ve bize yüklediği sorumluluğun bilincindeyiz" dedi.

Törende, Bingo'nun 25 yıl önce kurulduğunda, Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan ilanının sayfası, Hürriyet Gazetesi'nin yeniden hazırlanan o günkü sayısı çoğaltılarak davetlilere dağıtıldı.



EA,OU(MB/CK)