Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sosyal Güvenlik Reformu ile emeklilik yaşında yeni düzenleme yaptıklarını anlatan Çelik, 2000 yılından önce emeklilikte yaş sınırı olmadığını ve prim ödeme gün sayısını dolduranların emekli olabildiğini hatırlattı. 4447 sayılı kanunla yaş sınırını kademeli olarak 58- 60'a yükseltildiğini ifade eden Çelik, "Bugün kadınlarda 48, erkeklerde ise 49 yaşında emekli olabilmek mümkün. Halen 44 - 48 yaşında emekli olanlar da var. Zaten sistemin en büyük açmazı ve sıkıntısı bu. Reformla birlikte 2036 yılından itibaren kademeli olarak 65 yaşa yükseltilecek" diye konuştu.

Türkiye şartları için 65 yaşında emekliliğin çok geç olduğu eleştirilerine de yanıt veren Bakan Çelik, "Yunanistan, İspanya, İrlanda, Hollanda, Portekiz, İsveç, Amerika gibi ülkelerde de emeklilik yaşı kadın ve erkekte 65. İtalya ve Polonya kadına 60, erkeğe 65 yaş uyguluyor. Emeklilik yaşı Norveç’te 67, Macaristan’da 62, İsviçre’de ise kadında 64, erkekte 65 yaş sınırı var" dedi.

Sosyal güvenlik reformuyla devlet memurları ve Bağ-Kur’lular için emeklilikte 9 bin gün şartı korunduğunu söyleyen Çelik, SSK’lılar için 7 bin olan prim ödeme gün sayısının ise 7 bin 200 güne çıkarıldığını kaydetti.

Sağlık harcamaları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "3 yıllık ilaç global bütçesinin 1,8 milyar TL'yi aşacağı hesaplanınca 2011 Kasım ayında bazı kararlar alındı. Bunun gereği olarak da, ilaçlara yüzde 7,5 ve 8,5 ilave iskonto yapıldı. Eşdeğer bandı uygulaması yüzde 15'ten yüzde 10'a indirildi. Jenerik ilaç fiyatları referansın yüzde 66’sından 60’ına indirildi. 20 yıllık ilaçların fiyatları yüzde 100’den yüzde 80’e indirildi. Aile hekimlerince yazılan reçeteler de dahil reçete başına 3 TL alınması kararlaştırıldı. Reçetede yer alan kutu ilaç sayısının 3’ten fazla olması durumunda, ilave her kutu için 1 TL alınması uygulamasına başlandı" dedi.

Sosyal güvenlik içerisinde yer alan ilaç masraflarından önemli oranda tasarruf sağladıklarını açıklayan Çelik, buradaki oranın 700 milyon TL'ye ulaştığını kaydetti.

"SAĞLIKTAKİ SUİSTİMALLER TESPİT EDİLİYOR"

Sağlık harcamalarında suistimallerin bulunduğuna da dikkat çeken Bakan Çelik, risk odaklı denetim anlayışı ile suistimallerin artık tespit edildiğini vurguladı. Çelik, "Bir günde 300 reçete yazan, aynı anda iki ayrı organ nakli yapan hekim artık elektronik ortamda görülebiliyor. Bunların önlenmesinde ciddi başarı elde ettik. Kamu hastanelerinde performansa dayalı sistemde sıkıntılar yaşıyoruz. Ne kadar işlem yapılırsa o kadar performans alınması ve komplikasyonların performansa dahil olması sisteme ciddi yükler getiriyor. Buna da tedbir alıyoruz" dedi.

"AKCİĞER VE SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINA 3 MİLYAR TL HARCIYORUZ"

Sosyal güvenlik sisteminde en büyük giderinin sağlık harcamalarının olduğuna dikkat çeken Çelik, burada da tütünden kaynaklanan hastalıkların en büyük paya sahip olduğunu açıkladı. Çelik, "Dünya Sağlık Örgütü ile SGK olarak yaptığımız çalışmalar sırasında da, hastanelerden alınan veriler doğrultusunda şunu gördük. Tütünden kaynaklı akciğer ve solunum yolları hastalıklarının tedavileri için yıllık 3 milyar TL civarında harcamamız var. Tütün mamullerinin hem insan sağlığı açısından zararı çok büyük, hem de sosyal güvenliğe çok ciddi bir maliyeti var. Yani, tütün iki açıdan da büyük sorun" diye konuştu.

"SİGARA KULLANILMAMASI KONUSUNDA CİDDİ MESAFELER ALDIK"

Dünya ülkelerinin bu soruna çözüm ürettiklerini söyleyen Çelik, sigaranın kullanılmaması yönünde hükümetin aldığı tedbirlerle ciddi mesafe aldıklarını aktardi. Çelik, "Ama maalesef yükler halen devam ediyor. Bu konuda muhakkak bir şeyler yapmak gerekiyor. Hem insan sağlığı açısından, hem de mali açıdan sorunu çözecek adımlar atılması gerekiyor" şeklinde konuştu.



ST(FK/AK)