Bakan Çağlayan toplantının ardından, Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) ev sahipliğinde Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonyalı Bakanlar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral’in katılımıyla Almira Oteli’nde yapılan Makedonya- Türkiye Ticaret ve Yatırım Formu Toplantısı’na katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Makedonya ile ticaretin yaklaşık yüzde 22 arttığına dikkat çekerek, 400 milyon dolar seviyesine yaklaştığını söyledi. Meral sadece yatırımların değil, Makedonya’ya yapılacak yatırımların da artmasını beklediklerini ve Makedonya’ya yatırımların kayacağını kaydetti.

KARDEŞ ÜLKE

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise iki ülke arasında köklü kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin bulunduğunu söyledi. Her zaman Makedonya’nın yanında olduklarını ve siyasi destek verdiklerini dile getiren Çağlayan, sürekli diplomatik görüşmelerinde devam ettiğini söyledi.

Bugün kriz yaşanırken, Türkiye’nin dünyadaki ekonomi başarısının son derece önemli olduğunu anlatan Bakan Çağlayan, Türkiye’nin teknik bilgi ve becerini paylaşacaklarını söyledi. Türkiye’nin bugün dünyada 16’ncı, Avrupa’da ise 6’ncı önemli ekonomiye sahip olduğunı ifade eden Bakan Çağlayan şöyle konuştu:

"Türkiye’nin önemli bir altyapısı var. Kardeş bir ülkedesiniz. Makedonya’ya 400 milyon dolarlık ticaretimiz var. Geçmiş yıllara göre önemli gelişme yaşandı ancak yetmez. Bize verilen bir hedef vardı. İkili ticari ilişkileri 1 milyar dolara çıkarmak hedefi var. Biz kardeşlerimize, dostlarımıza serbest ticaret ilişkisini dengeli yapmak niyetindeyiz. Konu Makedonya olunca bakış açımız, kardeş dostlarımızın olduğu ülkede ticaretimizi dengeli arttıralım, katkı verelim."

BAĞIŞ: MAKEDONYA NATO VE AB ÜYESİ OLACAKTIR

Programa katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da 'emmisi' olarak nitelendirdiği Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a sürpriz yapmak için geldiğini söyledi. Bağış, Büyük İskender'in torunlarını İskender'in başkentinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Makedonyalı Başbakan’ın kendisinde önemli bir anısının bulunduğunu ifade eden Bağış, 2 yıl önce Ortaköy’de AB Bakanlığı’nın ofisinin açılışına katıldığını hatırlatarak, Avrupa Birliği ülkelerinin adına bile tahammül edemediği ülkenin Başbakanının açılışa katıldığını anımsattı. Bağış şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan, bazı ülkeler ülkenizin adına tahammül edemiyor olabilir ama, Türkiye Cumhuriyeti sizi Anayasal adınızla Makedonya Cumhuriyeti olarak tanımaktan onur duymaktadır. Ama şundan da herkes emin olmalıdır ki size kim ne dersen desin, tarih sizi Makedonya’yı gerçekten büyük İskender’e yakışır müreffeh, zengin, çağdaş bir ülke haline getiren lider olarak anacaktır. Kim size ne derse desin sizler büyük İskender’in torunları, Makedonya’nın çok değerli evlatlarısınız. Avrupa’nın ortasında kalbinde, kara delikler bırakamaz. Onun için Makedonya önünde sonunda NATO ve AB’nin üyesi de olacaktır. Bugün yatırım yapanlar karlı çıkacaktır."

'AVRUPA’DA EN AZ BORÇLU İKİNCİ ÜLKE'

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de 4 günde 7 şehri gezdiklerini belirterek, iş çevreleri tarafından büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Makedonya’daki yatırım olanaklarından da bahseden Gruevski, "Makedonya güçlü makro ekonomik istikrara sahip bir ülke. 15 yıldır stabil parası var. Enflasyon yüzde 2.5 civarında. Avrupa’da da en az borçlanan 2’nci ülke. Yüzde 26 ile çok düşük rakam. Avrupa’da ekonomik krizin olduğu dönemde bu önemli" diye konuştu.

YATIRIM ÇAĞRISI

AB Üyelik Raporu’nun olumlu olmasına karşılık, Yunanistan ile yaşanan sorunlardan dolayı üyelikte sıkıntı yaşandığını söyleyen Gruevski, kararlı yaklaşımlarından caymayacaklarını kaydetti. Makedonya’nın 2 milyon nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Gruevski şunları söyledi:

"Makedonya’nın Avrupa Birliği Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında İskandinav ülkeleri ile Balkan ülkeleri ile Ukrayna ve Türkiye ile anlaşması bulunuyor. Bunları bütün olarak değerlendirirsek 650 milyonluk pazara hitap etmektir. Her ürün bu ülkelere gümrüksüz, ek vergiden muaf olarak satılabilecektir. Makedonya’da iş yapmak pahalıya gelmez. Masraflar ve vergi düşük, her açıdan iş yapmaya avantaj sağlayan sistem. Avrupa’nın en avantajlı vergi sistemi var. Kişisel vergi yani maaşlarda yüzde 10, gelir vergisi de yüzde 10 düzeyinde. Bu şirketler için geçerli. Ancak gelirlerini kendi yatırımlarını genişletmek için kullananlar için ise bu vergi dilimi sıfırdır. Makedonya’nın yüzde 80’ini bu imkandan yararlanmaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde bu oranı bulamazsanız. Makedonya sağlık ve emeklilik hakkını düşürdü. KDV’yi düşürdü. Bürokrasi işlemleri en aza indirildi. Bunun dışında arazinin satın alınması için oldukça elverişli şartlar getirdi. Makedonya’da arazi metrekaresi 1 euro. Bugün Makedonya’da her işte, özellikle inşaat sektöründe elverişli şartlar var. Otel ve fabrikalar inşa etmek istiyorsanız gelin faydalanın."

Konuşmaların ardından Serbest Bölgeler Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.



Serhat TEZCAN– Sebile ÇETİN / BURSA,



ST,SC(FK/COŞ)