Bakan Çağlayan, Kuzey Irak'a gıda ürünleri ihracatında Tarım Bakanlığı'nın düzenlediği sağlık sertifikalarının kabul edileceğini ve zorunlu uygulamanın da 1 Ocak yerine 1 Mart'ta başlayacağını ifade ederek, 2 ülke arasında işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizmasının kurulduğunu kaydetti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan konuya ilişkin yapılan düzenlemeleri ise şöyle sıraladı:

-Tarım ürünlerinde öngörülen sevk öncesi inceleme (SGS, Bureau Veritas) 1 Ocak'ta başlamayacak, kesin tarih Kuzey Irak tarafından bilahare tespit edilip bildirilecek.

-Taraflar arasında işbirliği ve iletişim için bir danışma mekanizması kuruldu. Irak'a güvensiz mal ihraç eden firmalar bu yolla bildirilecek, Türkiye tedbir alıp bilgi verecek. İşbirliği amacıyla Şubat ayında Kuzey Irak'tan uzmanlar Türkiye'ye gelip eğitim alacak ve yerinde inceleme yapacaktır.

-Kuzey Irak'a mobilya ihraç eden firmalarımızın Türk standartlarına uygunluğu gösteren belgeleri temin etmek üzere TSE'ye veya bu alanda faaliyet gösteren diğer uygunluk değerlendirme kuruluşlarına başvurmaları gerekecektir. Belgesi olmayan ancak ithalatçıyla 1 Ocak 2013'ten önce yaptıkları sözleşme gereğince işlem başlatmış firmalarımızın ise sevkiyattan önce Bakanlığımıza (Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü) aşağıdaki irtibat bilgileri üzerinden başvurmaları gerekecektir.


(Bİ)