Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği 'Geleceğe Yatırım Türkiye'ye Yatırım' toplantısına katılan Bakan Zafer Çağlayan, cari açığın 11 aydır gerilediğini ve son 19 ayın en düşük düzeyinde olduğunu belirtti. Eylül ayı cari açığının yüzde 57 gerileme ile 2.7 milyar dolara indiğini belirten Bakan Çağlayan, işsizlik oranının da geçen seneye göre 0.4 puan azalarak yüzde 8.8'e düştüğünü söyledi. Eylül ayı cari açığının, 2011 Eylül ayına göre yüzde 57 gerilediğine dikkat çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

"9 aylık cari açık yüzde 35.1 gerileyerek 39.3 milyar dolar oldu. 2011'in ilk 9 ayında açık 60.6 milyar dolardı. Açık bu sürede 21.3 milyar dolar geriledi. Ayrıca yıllıklandırılmış cari açığımız son 19 ayın en düşük düzeyinde. Cari açıktaki gerileme önceden ithalattaki düşüşten kaynaklanırdı. Ancak artık ihracat rakamlarımız arttığı için cari açığımız son yılların en düşük düzeyinde. 21.3 milyar dolarlık düşüşün 15.7 milyar doları mal ve hizmet ihracatındaki artıştan, 4.9 milyar doları ithalattaki gerilemeden kaynaklanıyor. Ekonomi Bakanlığı olarak tüm çalışmalarımız cari açığı orta ve uzun vadede düşük seviyelere indirme amacını taşıyor. Teşvik ve yabancı yatırım politikalarımız ile ülkemizdeki üretimi artırmayı, ama katma değeri ve teknoloji düzeyi yüksek mal üretimini artırmayı, ihracat destek ve organizasyonlarımız ile pazar ve ürün çeşitlendirmesini artırmayı, ürünlerimizin marka değerlerini yükseltmeyi amaçlıyoruz. 2010 yılında 1.25 dolar olan kilo başı ihracat fiyatımız, 2011'de 1.47 dolara, 2012'nin ilk yarısında 1.57 dolara yükseldi. Yani artık mallarımızı daha yüksek fiyata satıyoruz. Bugün Almanya ihracatının kilosunu 4 dolar, Kore 3.50 dolara yapıyor. Hedefimiz bunu 3 doların üzerine çıkarabilmek."

İŞSİZLİK RAKAMLARI DÜŞTÜ

Ülkedeki işsizlik rakamlarının da her geçen gün aşağı çekildiğini belirten Bakan Çağlayan, açıklanan işsizlik oranının yüzde 8.8 olduğunu, bu rakamı yüzde 3-4 düzeyine indirmek istediklerini söyledi. Mevcut durumda geçmiş yıllarla kıyaslandığında Türkiye'de işsizliğin çok ciddi gerilediğini görmekten mutlu olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları söyledi:

"Ayrıca bizdeki işsizlik oranı AB ortalamasından ve AB'deki 15 ülkeden daha düşük. Bunlar, bizi mutlu eden gelişmeler. İstihdam hacmi geçen yıla göre 483 bin kişi arttı, işsiz sayısı 76 bin kişi azaldı. İstihdamdaki artış, işgücündeki artışın üzerinde. Türkiye ekonomisi son bir yılda işgücüne katılan 406 bin kişiye istihdam yaratabildiği gibi, bir de bunun üzerine 76 bin işsize daha istihdam yaratabildi. İnşallah yeni teşvik sistemi ile bunun devamını da gelecek yıllarda göreceğiz. Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezi üretimdir. Daha fazla üretmeli ve daha yüksek katma değerli üretmeliyiz. İstihdamın, yatırımın, ihracatın geleceği üretimimizi artırmaktan geçiyor. Türkiye dünyanın 237 noktasına 20 binden fazla çeşit mal satan bir ülke. Hiçbir eksiğimiz yok. İhtiyacımız olan şey daha fazla üretim. Dünyayı hedef alan bir üretim."

"SANAYİCİMİZİ ALKIŞLIYORUM"

İhracat rakamlarının artmasında en büyük payın Türk sanayicisine ait olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanayinin içinden gelen biri olarak arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Türk sanayisinin geldiği durumu gururla izliyoruz. Bu başarı alkışlanır. Benim başarılardan siyasete bir pay çıkarmak gibi bir huyum yok. Yine özel sektöre döneceğim. O zaman da ülkem adına başarılı hizmetler bırakmış olmak isterim. Bu göstergeler bizi geleceğe çok iyi bir şekilde taşıyacaktır. Bunun için '2023'te 500 milyar dolar ihracat yaptım' demek yetmez. Bunun gereklerini yerine getirmek gerekir. Türkiye'yi mevcut değerlerle gelebileceği en iyi noktaya getirdik. Enerji alanında 130 milyar dolar, ulaşımda 110 milyar dolar yatırım yaparak 2023 hedefimize ilerleyeceğiz. Türkiye'nin en büyük iki limanından biri Mersin'de olacak. Mersin ve Adana yani Çukurova sanayinin beşiği. Bu değeri çok iyi kullanmalıyız. Ben bakan olarak görevlendirildiğimde de söyledim, şimdi de söylüyorum. Ne sorununuz olursa olsun kapım sonuna kadar açık. Ben Mersin'in olduğu kadar da Adana'nın, Osmaniye'nin bakanıyım. Çukurova'yı hep birlikte kalkındıracağız."