Türkiye'de bu yılın Mayıs döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9 oldu. Türkiye'de işsiz sayısı 2 milyon 272 bin kişi, istihdam edilenlerin sayısı da 25 milyon 282 bin kişi olarak kaydedildi. TÜİK, Hanehalkı İşgücü Araştırması, '2012 Mayıs Dönemi Sonuçları'na (Nisan-Mayıs-Haziran)' göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 264 bin kişilik artışla 73 milyon 482 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus (15 yaş ve daha yukarı yaştaki nüfus) ise, 1 milyon 160 bin artarak 54 milyon 599 bin kişiye ulaştı. Mayıs döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi ve yüzde 50.5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde işgücüne katılma oranı 0.6 puanlık azalışla yüzde 71.4, kadınlarda ise 0.4 puanlık artışla yüzde 30.2 oldu. İşgücünün eğitim ve yaş dağılımlarına bakıldığında, toplam iş gücünün yüzde 15.9'unu 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu. Lise altı eğitimlilerde iş gücüne katılma oranı; erkekler için yüzde 69.3, kadınlar için yüzde 26.8 olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunu erkeklerde yüzde 84,8 olan işgücüne katılma oranı, kadınlarda yüzde 69.4 düzeyinde gerçekleşti.

ÇAĞLAYAN RAKAMLARI DEĞERLENDİRDİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Çağlayan oranın yüzde 8,2’ye düştüğünü belirterek, "Türkiye’de inşallah büyümenin lokomotifi ihracat ile işsizliği düşüreceğiz"’ dedi. Çağlayan, şunları söyledi:

"Türkiye ekonomisi ihracatla yoluna devam ediyor. Cari açık, uluslararası doğrudan yatırım gelişmelerinden sonra istihdamdaki artışla ekonomi alanındaki sevindirici gelişmelere bir yenisi daha eklendi. 2012 Mayıs itibariyle işsizlik yüzde 8.2’ye geriledi ve tek haneli rakamlarda seyir ediyor. İşsizlik rakamlarında gerileme devam etmektedir. İşsizlik rakamı bir önceki aya göre 1.2 puan gerilemiştir. İşsizlik oranında görülen yüzde 8.2’lik seviye 2012 OVP’de belirtilen yüzde 10.4’lük orandan yüzde 2.2 puan daha düşüktür. 2012’in ilk 5 aylık döneminde işsizlik oranı ortalama yüzde 9.5 olmuştur. Bu ortalama seviye dahi OVP hedeflerinin bu ay itibariyle altındadır. Gelecek aylarda açıklanacak işsizlik verileri geçen yılki seviyesini koruması durumunda dahi yıllık işsizlik oranı yüzde 9.4 seviyesinde gerçekleşebilecektir. Diğer taraftan işsizlik oranında yakalanan bu iyileşme, 2014 yılı OVP hedeflerimizin de (yüzde 9.9) altındadır. Önümüzdeki günlerde hükümetimizin Ulusal İstihdam stratejisi ile kalıcı bir iyileşmenin sağlanabilmesi mümkün olabilecektir. 2011 yılının ilk 5 ayında işsizlik ortalaması yüzde 10.7 iken 2012 yılı 5 aylık dönemde yüzde 9.5 olmuştur. Gelecek birkaç ayda işsizlik oranlarında kısmi düşüş gerçekleşebilecektir. Net ihracat ile büyüyen ülkemizde, yatırım teşviklerinin de etkisinin görülmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde daha düşük işsizlik oranları göreceğiz. İlk defa, istihdam hacmimiz 25 milyon kişiyi aşmıştır. Mayıs ayındaki bu oranı 2001 yılı 3. çeyreğinden bu yana en görülen düşük işsizlik oranıdır."

Çağlayan, işsizliğin, Euro Bölgesi'nde yüzde 11.2, İspanya’da yüzde 24.8, Fransa yüzde 10.1, İngiltere’de yüzde 8.1, ABD’de yüzde 8.2 olduğunu belirtti.

"İŞSİZLİĞİN İLACI İHRACAT"

Bakan Çağlayan, çarkların ihracatla döndüğünü ve Türkiye’nin büyümesine ihracat lokomotifi ile devam ettiğini belirterek, "İşsizliğin ilaca ihracat. İhracatta, cari açıkta, işsizlikte görülen bu iyileşmeler bizleri atalete sevk etmeden azimle daha iyisini yapmak için hükümetimiz çalışmalarını sürdürecektir" dedi.

Çağlayan, İşsizlik oranlarında en düşük seviye yakalandığı gibi tarım dışı işsizlik ve genç nüfustaki işsizlik de en düşük seviyede olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"İstihdam edilenlerin sayısı önceki aya göre 652 bin kişi artarak 25 milyon 282 bine ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 90 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 747 bin kişi artmıştır. İşsizlerin sayısı önceki aya göre 153 bin kişi azalarak 2 milyon 272 bin kişiye düştü. İşgücüne katılım oranı yüzde 50.5 olmuştur. Geçen yılın aynı seviyesindedir. Ancak bu oran şimdiye kadarki en yüksek seviyesini 2011 Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 51.2 ile görmüştür. Dolayısıyla 2012 yılı içinde Haziran ve Temmuz aylarında bu oranın artmasını bekliyoruz."



DHA(BY/İD)