Antalya'da bugün kapılarını açan ve 24 Haziran tarihine kadar devam edecek 3'üncü Hediyelik, Geleneksel ve Yöresel Ürünler Fuarı'na katılan Aydın Ticaret Borsası, Bursa'nın elinden kestaneyi aldı. Borsa Genel Sekreteri Çimen Mutlu, Türkiye'nin kestane üretiminin yüzde 30'unun Aydın'da gerçekleştiğini belirterek, kestanenin coğrafi işaret belgesinin artık Aydın'da olduğunu söyledi. Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen bu belgenin ürünün yöreye ait olduğunun ispatı anlamına geldiğini ve bir anlamda 'sahiplik' belgesi olduğunu kaydeden Çimen Mutlu, "Kestanenin Aydın'a ait olduğunu vurgulamak, 'Bu bizim ürünümüzdür' demek için başvurduk ve hakettik" dedi.

Bursa'da şekere dönüşen kestanelerin Aydın ve özellikle Nazilli'den gittiğini kaydeden Genel Sekreter Mutlu, Bursa'yla çok iyi ikili ilişkileri olduğunu söylerken, Ege'nin ilk kestane şekeri fabrikasının da Nazilli'de üretime başladığını kaydetti. Fabrikanın yaklaşık 1 yıldır kendi markasıyla kestane şekeri ürettiğini kaydeden Çimen Mutlu, "Bursa'ya rakip olmak amacıyla bunu yapmıyoruz. Ama kestanenin Bursa'ya Aydın'dan gittiğini ve Türkiye üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştirdiğimizin bilinmesini istiyoruz" diye konuştu. Çimen, Aydın kestanesinin, kestane şekeri olmaya elverişli olduğunu, kabuğunun kolay soyulduğunu söyledi.

COĞRAFİ İŞARET ZIRHTIR

Antalya'da bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen fuarın ev sahibi Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 24 Haziran Pazar akşamına kadar, ücretsiz gezilebilecek fuarın Türkiye'nin 11 yıllık hikayesinin gerçekleşme süreci olduğunu söyledi. Yöresel ürünlerin yerinde istihdam ve kalkınma sağlayan bir çaba olduğunu belirten Başkan Çandır, "Yola çıktığımızda 100 olan coğrafi işaret almış ürün sayısı şimdi 152'ye ulaştı. 191 ürün sırada bekliyor. Yöresel ürünlerin hakkını hukukunu koruyarak ticaret hayatına aksettibilirsek, ekonomik anlamda ciddi bir kazanç sağlamış oluruz" dedi.

Coğrafi işaretin ürünün sadece o bölgeye ait olduğunu gösteren ve içinde iklimsel koşullar kadar kültürel dokuyu da barındıran bir zırh olduğunu kaydeden ATB Başkanı Çandır, "Piyasada satılan her portakal Finike, her karpuz Adana diye satılıyor. Ama bunlar belli coğrafyada, sınırlı sayıda üretilen ürünler. Haksız rekabetle yerel üreticinin haklarını gasp ediyor. Bunlara coğrafi işaretleme sistemiyle zırh oluşturucak" diye konuştu.

Fuarda ayrıca 2 milyon ürünün dahil olduğu ve Türkiye'den sadece Erzincan tulumunun yer aldığı Origin Coğrafi İşaretler Ağına Ezine peyniri ve Finike portakalının da katılımının gerçekleştirileceğini belirten Çandır, 15 ürünün ise ağa dahil olmak için başvuru yapacağını kaydetti.

SONBAHARDA ALMANYA FUARI

ATB Başkanı Çandır, yöresel ürünlerin dünyada 50 milyar dolara ulaşan bir ticaret hacmi bulunduğunu ve tüketicilerin giderek coğrafi işaretli yöresel ürünlere değer verir hale geldiğini söyledi. Amaçlarının fuarı yurt dışına taşıyabilmek ve yurtdışında mağazalarda Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin satılmasını sağlamak olduğunu kaydeden Başkan Çandır, bunun ilk adımı olarak sonbaharda Almanya'da 1000 metrekare alanda bu ürünlerin sergileneceğini söyledi.

'ARTIK BİZDEN BİRİ'

Antalya Expo Center'da gerçekleşen fuarda Türkiye'nin yöresel ürünleri kadar farklı coğrafyalardan tohum, fide halinde getirilip Türkiye topraklarında yetiştirilmeye başlayan tropikal meyveler de dikkat çekti. Avokado Antalya'nın Alanya ilçesine ait pavyonda kensine yer bulurken, Aydın standında incir, zeytin, zeytinyağı, kestane gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra, anavatanı Tibet olan Goji Berry de yer aldı. Türkiye'de 'kurt üzümü' adı verilen Goji Berry'nin üreticisi Aydınlı Ali Akarsu, bitkinin Aydın ve bölgesine çok rahat uyum sağladığını söyledi. C vitamini yönünden zengin olduğu belirtilen Goji Berry'nin meyve olarak tüketileceği gibi kurusunun da kuruyemiş olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Akarsu, bitkinin yapraklarının ise demlenerek çay elde edildiğini aktardı. Yaklaşık 1000 ağaçla deneme üretimlerine devam ettiğini belirten Ali Akarsu, kuru Goji Beryy'nin kilogram fiyatının 60 TL, yaş halinin ise 50 TL olduğunu söyledi.