Türkiye’de İstanbul’dan sonra ikinci büyük ayakkabı üreticisi olan İzmir’deki sektör temsilcileri, gelecek aylarda sona erecek ithalatta koruma önlemlerinin sürdürülmesi gerektiğini vurgularken, bu sayede sadece üreticinin değil kalitesiz mala karşı da tüketicinin korunacağını savundu.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, "Koruma tedbirlerinin kesinlikle sürmesi gerekiyor. İthalat önceki önlemlerle 21 milyon çiftle sınırlandırılmıştı. O zamanki Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan koruma önlemlerini iki yıl daha uzatmıştı. Biz yine benzer önlemin alınacağına inanıyoruz" dedi.

'TÜRKİYE AYAKKABI MEZARLIĞINA DÖNER'

Güzel, ithalatta referans fiyat belirlenerek çocuk, kadın ve erkek ayakkabılarında referans fiyat belirlendiğini, bunun da ucuz ve kalitesiz malların girişine engel olduğunu söyledi. İthalattaki önlemler devam etmezse üretici kadar tüketicinin de zarar göreceğini söyleyen Güzel, "Eğer önlem olmazsa ulu orta yapılan ithalatla Türkiye yine ayakkabı mezarlığına döner, sektör ciddi sıkıntı çeker. Zaten bu kadar kontrole rağmen ülkeye çok sağlıksız ayakkabı giriyor.Biz kaliteli ayakkabının girmesine tepki göstermiyoruz" diye konuştu.

TÜKETİCİ DE BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Durmaz ise önlemlerin sürmesi gerektiğini ancak diğer yandan da sektörün uluslararası rekabet için tanıtım ve pazarlama çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı. "Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak yerli ürün seferberliğini yeniden başlatmalıyız" diyen Durmaz, bunun için de engellemeler yerine önlem almak gerektiğini, özellikle tüketicinin bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. 



BT(İÖ/BT)