Suriye, İran, Mısır ve Fransa kanalıyla Cezayir’e itfaiye aracı, çöp kamyonu, sıkıştırılmış çöp kamyonu üst ekipmanları ihracatı yapan Şahlan Hidrolik, Arap Baharı rüzgarından olumsuz etkilendi. Arap ülkülerindeki iç karışıklıklar ve ödeme sorunları nedeniyle ihracatı büyük ölçüde düşen firma, iç pazara yönelerek hidrolik istif makineleri ve makaslı platformlar üretmeye başladı. 1500 kilogramı 250 santimetre yüksekliğe kaldırabilen hidrolik istif makinesi ile makaslı platformlar üretmeye başlayan firma sektördeki pazar payının önemli bir bölümüne hakim olan Çin malı ürünlerle rekabet etmeye başladı.

MALZEME KALİTELİ VE FİYAT UCUZ

Yeni geliştirdikleri ürünleri Avrupa markaları kalitesinde üretip, Çin malı fiyatında pazara sunduklarını belirten Şahlan Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alyaz, "Denizli’den birçok Arap ülkesine çöp kamyonu, itfaiye aracı, taşıma sepetleri gibi araç üstü ekipmanları ihracatı yapıyorduk. Ancak Arap Baharı, birçok sektör gibi bizi de etkiledi. Arap ülkelerindeki gelişmelerin yanı sıra son dönemde ekipmanlar için kamyon bulmakta da zorlanıyoruz. Kamyon alabilmek için birkaç ay beklemek gerekiyor. Sıkıntılar üzerine yeni bir strateji geliştirip hidrolik istif makineleri ve makaslı platformlar üretmeye başladık" dedi.

Aynı zamanda, Makine Sanayicileri Derneği Başkanı da olan Faruk Alyaz, Çin’den ithal edilen ürünlerin Denizli’de yapılabileceğini gösterdiklerini ve ithalatın önünü kesmek adına önemli bir adım attıklarını vurguladı. Yılda 500 taşıyıcı üretme kapasitelerinin bulunduğunu ifade eden Alyaz, "Arap Baharı’nın ardından bu ülkelere yaptığımız ihracat durdu. Bunun üzerine pazar araştırmasına girdik. En önemli pazarın kendi pazarımız olduğuna karar verdik. Makaslı taşıyıcılar ve hidrolik istif makinelerinde Çin mallarının hakimiyeti var. Biz Çin mallarıyla fiyatta rekabet edebilecek, kaliteli ve 2 yıl bakım garantisi ile pazarda kendimize pay oluşturmak amacındayız" diye konuştu.



ONB(İÖ/CK)