Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 'gıda güvenliği' çalışmaları kapsamında Antalya’da seralarda yapılan denetimlerde, iki üreticide daha 'pestisit' kalıntılı biber tespit edildi. Aksu İlçesi’ne bağlı Kurşunlu ve Yurtpınar köylerinde toplatılan pestisit kalıntılı toplam 100 kilo biber, çiğnenerek ezildikten sonra çöplüğe gönderilmek suretiyle imha edildi. Yurtpınar Köyü’nde H.İ.A., Kurşunlu Köyü’nde N.K. adlı üreticilere ise bin 187’şer lira idari para cezası uygulandı.

Zirai danışmanları olmasına rağmen, yan seradaki domatese atılan ilaçların biberlerle tesir etmiş olabileceğini belirten üreticilerden H.İ.A., yıllardır üreticilik yaptığını ve ilk defa böyle bir sorunla karşılaştığını söyledi. Üretimine karşılık harcadığı masrafları karşılayamamaktan yakınan üretici, "Böyle giderse bize bu işi yaptırmayacaklar"dedi.

Aksu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Metin de, haftalık rutin denetimlerin yapıldığını belirterek, son olarak bölgede 15 seradan gıda güvenliği kapsamında numune alıp inceleme yaptıklarını, iki üreticinin serasındaki biberlerde pestisit kalıntısı tespit edildiğini kaydetti. Cevdet Metin, imha edilen biber miktarının ise toplam 100 kilogram olduğunu açıkladı.

Domates, elma ve turunçgillerde ruhsatlı olan Pyridaben etken maddeli pestisitin, biber üretiminde ruhsatı bulunmuyor.



MÇ(SU/COŞ)