Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Konya, Polatlı, Ankara bölgesinde 'serin iklim tahılları' konulu  çalışma başladı. 40 kişiden oluşan çalışma gurubunda bakanlık uzmanları, TİGEM, TMO, PANKOBİRLİK, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile sektörün sivil temsilcileri yer aldı. Araştırma ekibi, öncelikle Konya ve Ankara bölgesinde tarım alanlarında incelemeler yaptı. Ardından Polatlı Ticaret Borsası'nda bir panel düzenledi.

Panelde, iç Anadolu bölgesinde hububat üretiminde verimliliğin artırılması ile kalitenin yükseltilmesine değinildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı enstitülerde geliştirilen Tosunbey, Eminbey, Bayraktar gibi buğday türlerinin bölgede rağbet görmeye başlanıldığına dikkat çekildi. Panelin konuşmacıları geliştirilen yeni buğday türlerinde yüksek kalite ve yüksek verim özelliğinin öne çıktığına dikkat çekildi.

EKONOMİYİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Toplam 40 kişilik uzman heyetten oluşan 'serin iklim tahılları' ekibinin Konya, Ankara ve Polatlı'daki incelemelerinin tartışıldığı panelde aynı zamanda tarımsal ekonomik piyasayı doğrudan etkileyecek TMO alım politikaları da ele alındı. Panelin sonuç bildirgesini açıklayan Tarım Bakanlığı uzmanı Ziraat Mühendisi Vicdan Acar, şöyle dedi:

"Buğday üretim sistemi içerisinde TMO tarafından başlatılan kaliteye dayalı alım sisteminin etkileri ve yeni geliştirilen çeşitlerin kalite bakımından önemini vurguladık. Bakanlığımız enstitülerinde geliştirilen Tosunbey, Eminbey, Bayraktar gibi buğday çeşitlerinin İç Anadolu'da rağbet gördüğünü gözlemledik. Yeni alım sistemi içinde, yüksek kaliteli ve yüksek verimli buğdayların çiftçiler tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz."

"KOP VE SAKARYA HAVZASI DEVREYE GİRMELİ"

Kısa adı 'GAP' olan Güneydoğu Anadolu Projesi'ninbitmesiyle birlikte İç Anadolu ile GAP bölgesi arasında özellikle buğday üretimi konusunda rekabet yaşanabileceği belirtiliyor. Polatlı Ticaret Borsası'na üye buğday tüccarları, Konya Ovası Projesi'nin (KOP) devreye girmesi gerektiğini öne sürdüler. Ayrıca Polatlı'da Sakarya Nehri Havzası'nda yer alan bölgede tarımsal sulamaya yönelik projesi bulunan Gökpınar Barajı'nın da bir an önce bitirilmesi gerektiğine işaret edildi.



MÖ(AY/İD)