Adana'da tohum ıslahı konusunda faaliyet gösteren Gen-Tar Tohumculuk firması tarafından anavatanı Güney Amerika olan ampul biçimli domates ile sarı renkli domatesin ıslahı ile ortaya çıkarılan 'Ampul domates', Antalya'nın Alanya İlçesi Toslak Köyü'nde, S.S. Toslak Yeniköy Hacıkerimler Köyleri Tarım Kalkınma Kooperatifi tarafından deneme amacıyla üretildi. Sadece 15 fideyle yapılan deneme üretiminden başarılı sonuç alındı.

İlk kez geçen günlerde Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen Domatexpo Fuarı'nda tanıtılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e ikram edilen domatesin üretimine gelecek yıldan itibaren daha geniş alanlarda başlanacak.

10 DEKARA EKİLECEK, KİLOSU 10 LİRA

Domatexpo Fuarı'nda kimi katılımcılar tarafından, AK Parti'nin amblemine olan benzerliği nedeniyle, 'Yandaş domates' esprisine neden olan ampul biçimli domatesin üretimine gelecek yıldan itibaren Alanya'nın Toslak Köyü'nde başlanacak. Kooperatif Başkanı Mustafa Özen, ilk etapta 10 dekar alanda üretim planlandığını, ampul domatesin hasadına 2013'ün Kasım ayından itibaren başlanılacağını söyledi. Mustafa Özen, hasadın 2014'ün haziran ayına kadar süreceğini ve kilogram fiyatının ise 10 lira olacağını açıkladı.

GERÇEK İSMİ GENTOS F1

Hem üretim hem de pazarlamayı Gen-Tar ile birlikte yürüttüklerini belirten Kooperatif Başkanı Özen, serbest piyasa koşullarında alışılagelmiş ürün pazarlamanın güçleştiğini, tüketicinin farklı ürün arayışında olduğunu belirtti. Özen, tüketicinin ilgisini çekmesini ve yeni bir pazar oluşturmasını umdukları ampul şeklindeki sarı domatesin isminin, tohum ıslahını gerçekleştiren Gen-Tar firması ile ilk deneme üretiminin yapıldığı Toslak Köyü'nün isimlerinin ilk hecelerinin birleştirilerek GENTOS F1 olarak belirlendiklerini açıkladı.

HEDEF PAZAR AK PARTİ SEÇMENİ

Özen, ampul şeklindeki bu ürünü deneme ve ardından da seri olarak üretmeyi tercihlerinde AK Parti'nin sembolünün ampule benzerliğinin payı bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Domatesin rengi ve şekli bize çok cazip, ilginç geldi. Tüketici de artık değişik ürünler istiyor. Yüzde 52 oy oranına sahip bir partinin sembolüne benzer bir ürünün pazarda tutulacağını tahmin ediyoruz. Kooperatif olarak, bu tür domatesin tüm üretim haklarını aldık. Gelecek yıllardan itibaren yaygın üretime başlanacak. İlk aşamada ihracata göndermeye gerek yok. Uzun süre iç piyasanın yeterli olacağını düşünüyoruz."

GDO'LU DEĞİL ISLAH ETTİK

Domateste hem ampul şeklinin, hem de sarı rengin aslında doğada var olduğunu belirten Gen-Tar Tohumculuk Antalya Bölge Temsilcisi Salih Gökdemir de ürünün kesinlikle GDO'lu olmadığını söyledi. Doğanın izin verdiği yöntemlerle renk ve şekil özelliklerinin ıslah çalışmalarıyla bir araya getirildiğini açıklayan Gökdemir, bu şekilde bir ürün ıslah etmelerinde tamamıyla farklı bir ürün elde etmek amacı olduğunu söyledi.