Ünlü spekülatör George Soros daha 2011 yılında altın fiyatındaki gelişmenin “sabun köpüğünü” andırdığını söylemişti. Döviz oyunlarıyla koca devletleri dize getirebilen, turbo kapitalizmin sembol ismi geçenlerde de altının güvenli liman olmaktan çıktığı uyarısında bulunmuştu.

Altının aniden ucuzlamasında George Soros’un uyarılarının rolü olabilir mi? Altın, cuma günü yüzde beş değer kaybettikten sonra hafta başında adeta erimeye başladı. Ons fiyatı yüzde 8'lik düşüşle 1356 dolara indi. Altı ay önce altın 1800 dolardan el değiştirmekteydi.

Kuzey Almanya Eyalet Bankası Nord LB’nin analiz uzmanı Norman Rudschuck, “sürü psikolojisinin” hafife alınmaması gerektiğini kaydediyor. Rudschuck, “Son otuz yılda altın bu oranda değer kaybetmemişti. Bir günde 770 milyar dolar buhar oldu gitti. Muhtelif faktörler öz dinamiğiyle birbiri ardına devreye girdi” şeklinde konuşuyor.

Altın fiyatının düşmesinin gerisinde, yatırımcının 'zararın neresinden dönülse kârdır' düşüncesiyle değer kaybetmekte olan altınları hızla elden çıkarmasının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Çin'de beklenmedik gelişme

Norman Rudschuck Norman Rudschuck

Altın piyasasındaki panik reaksiyonda başka faktörler de rol oynadı. Çin’den gelen konjonktür tahminleri beklendiği gibi çıkmadı. Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,7 oranında büyüdü. Oysa büyümenin en az yüzde 8'i bulması beklenmekteydi.

Nord LB'nin analiz uzmanı Norman Rudschuck, “Çin dünyanın ikinci büyük altın ve ikinci büyük petrol müşterisi. Çin ekonomisinin tutukluk yapması bütün dünyada fiyatlarlı etkilemeye yetiyor” görüşünü kaydediyor. Uzman, Euro ülkelerinin altın rezervleriyle ilgili spekülasyonun da fiyat oynamalarında etkili olduğunu belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, hazırlanan kurtarma programında üzerine düşen payı karşılayabilmesi için Kıbrıs’ın altın rezervini kısmen satışa çıkaracağını ima etmişti. Gerçi Kıbrıs 14 tonu ancak bulan altın rezerviyle ons fiyatını etkileyecek güçten mahrum. Yatırımcı asıl, bütün Euro Bölgesi’nin Kıbrıs’ı örnek almasından çekiniyor.

ABD'de hisse senetlerine ilgi artıyor

Bazı uzmanlar ise Amerikan ekonomisinin toparlanmaya başlaması dolayısıyla Amerikan Merkez Bankası’nın gevşek para politikasına son verebileceğini belirtiyor. Bu durumda altın, enflasyondan korunma fonksiyonunu kaybetmiş olacak.

Aynı zamanda tırmanan şirket kârları da hisse senedi talebini arttırıyor. Böyle bir ortamda yatırımcının altına sırt çevirip şirket hisselerine yönelmesi beklenebilir.

Altın yıl sonuna doğru toparlar'

Uzman Norman Rudschuck, altındaki ani değer kaybını aşırı buluyor ve altın fiyatının zamanla toparlanacağını düşünüyor. Rudschuck, şunları kaydediyor:

“Bu fiyat düzeyinde başta Çin ve Rus merkez bankalarının stok arttırmak için altın alacağı düşünülebilir. Ucuzluk fırsatını değerlendirip piyasaya alıcı olarak girebilir ve merkez bankası bilançolarının Amerikan Doları’na bağımlılığını azaltmak isteyebilirler.”

Batı Avrupa Merkez Bankaları’nın döviz rezervlerindeki altın payı yüzde 70 ile 80 arasında değişirken, bu oran Çin’de sadece yüzde iki, Rusya’da ise yüzde on. Rudschuck bu bakımdan altın talebinin süreceğini ve ons fiyatının yıl sonlarında 1700 ila 1800 doları bulabileceğini söylüyor. ZD/ÇA/HK/AŞ