Almanya’da kira ödemek yerine ev sahibi olmak isteyenler için ”Baukindergeld” teşviki yürürlüğe girdi. Teşvikin alınabilmesi için satın alınan ev ya da dairenin aile tarafından ilk satın alınan emlak olması ve aile olarak aynı emlakta oturulması gerekiyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi (Statistische Bundesamt) Almanya’da aylık ev kirası, aylık elektrik ve gıda alışverişi olarak tanımlanan yaşam maliyetinin (Lebenserhaltungskosten) AB’nin toplam 28 ülkesinin üzerinde olduğunu açıklarken, Alman Ekonomi Enstitüsü (Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) Almanya genelinde topam 401 ilçe ve kentte ev satın almanın ev kirası ödemeden çok daha ekonomik olduğunu açıkladı.

Ev satın alanlar tasarruf ediyor

Enstitünün yaptığı açıklamaya göre; Almanya’da ev veya daire satın alanlar ev kirası ödeyenlere göre yüzde 32.7 tasarruf ediyor. Metropollerde tasarruf oranları daha da belirgin. En yüksek tasarrufu yüzde 38.6 ile Hamburg yaparken, ardından 35.5 ile Frankfurt, yüzde 34.5 ile Düsseldorf, yüzde 34 ile Berlin geliyor. Köln yüzde 32.2, Münih yüzde 26.8 ve Stuttgart’ta yüzde 26.4 ile en az tasarruf farkı ile alt sıralarda yerlerini alıyor.

Bu denli tasarruf olmasına rağmen Almanya’da kiralık evde kalmaya devam edenlerin sayısı ise azalmıyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’nün araştırmalarına göre, özellikle ev ve daire satın almak isteyen çiftlerin önlerine ağır şart ve kurallar konuluyor. Özellikle genç çiftlerin sermaye talebinde frenlendikleri ve ülke genelinde standart düzeyde gelire sahip olanların sadece yüzde 11’inin 50 bin Euro bulundurabildikleri kaydedildi.

Ev kiraları yükseliyor

Almanya İstatistik Kurumu Statista’nın 2018 verilerine göre ise Almanya’da ev kiraları gün geçtikçe artıyor. Almanya genelindeki metropollerde metrekare hesabına göre en yüksek ev kiraları 17.66 Euro ile Münih kenti olurken, onun hemen ardından 14.03 Euro ile Frankfurt, 13.77 Euro ile Stuttgart geliyor.

Yeni paket neyi içeriyor?

Alman devleti ise ev alımlarını teşvik ediyor. Yeni konut yardımı (Eigenheimzulage) ”Baukindergeld” adı altında bu yıl yürürlüğe girecek. Alman hükümet partileri CDU, CSU ve SPD’nin koalisyon anlaşmaları görüşmelerinden, Almanya’da çocuklu aileler için yeni bir yardım paketi çıktı. Pakete göre, çocuklu aileler eğer bir ev, bir daire sahibi olmak istiyorlar ise; devlet, bu aileye 10 yıl boyunca çocuk başına yılda bin 200 Euro yardım parası sunacak. ‘İnşaat çocuk parası’ adı verilen yıllık yardım parasının yanında, 10 yıl boyunca çocuk başına ayrıca 15 bin Euro vergiden muaf olunması da kabul edilecek.

Şartlar nedir?

Bu yardım parasını alabilmek için ailelerin yılık gelir miktarı 75 bin Euro’nun altında olmalı. Bu yardım için başvuru süresi 1 Ocak 2018’den 31 Aralık 2020’ye yılına kadar geçerli. Üçüncü şart ise ailenin ilk kez ev, daire satın alması. Yani önceden alınmış mülkiyeti olan bir aile bu yardımı alamıyor. İstenilen mülkiyet 1 Ocak 2018’ten itibaren satın alınmış olmalı. Bu yeni mülkiyeti (ev, daire) başvuran ailenin kendisi kullanmalı. Yani üçüncü şahıslara kiralanan, satılan mülkiyet geçerli değil ve böylece yardım sunulmuyor. 2018 yılında başvuran aileler için her başvuru (geriye dönük olarak) 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli sayılacak.

Nereye başvurulacak?

Bu yeni konut yardımı için başvuru KfW bankasına yapılacak. Karar yeni yürürlüğe girdiği için henüz başvuru imkanı yok fakat önümüzdeki haftalarda başvuruların başlayacağı belirtiliyor.

Ayrıntılı bilgiler için: https://www.kfw.de/inlandsfoerderung/Privatpersonen/Baukindergeld/

(Kaynak: Yeni Özgür Politika/ Nihal Bayram)