Mahkeme kararında, 15 Şubat 2014 tarihli ve Az:5 K 2545/13E numaralı yazılı açıklanan hükme dayanarak, askerlik bedeli giderlerinin, sıradışı giderlerden sayılamayacağına karar verdi.

Askerlik bedeli olarak 5 bin 112 Euro’yu “sıradışı gider” olarak vergiden düşürmek isteyen bir Türk'ün talebini vergi dairesi ret etmişti. Açılan davada vergi dairesinin ret kararını haklı bulan mahkeme Türk’ün askerliği bedelli yapmasının zorunlu olmadığına ve sıradışı gider sayılamayacağına hükmetti.

Mahkeme Türk'ün, ailesinin burada yaşadığı, Türkiye’ye uzun süreli askere giderse işini kaybedeceği argümanlarını kabul etmeyip, bunun davacının kişisel kararı olduğuna karar verdi. Askerlik bedelinin davalının işi ile ilgili olmadığına dikkati çeken mahkeme, bu giderin kişisel giderler olarak da gösterilemeyeceği hükmünü verdi.

Uzmanlar, Milli Savunma Bakanlığı hesabı yerine, bir vakıf kurulur ve bedelli askerlik paraları bu bir vakfa ödenirse, vakıftan alınan bağış makbuzları ile bedelli askerlik ücretinin yaklaşık yüzde 25’nin vergi iadesi olarak geri alınmasının mümkün olduğunu söylüyorlar.