Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme performansını başarı ile devam ettirdiğini vurgulayan Binbaşgil, “2012’nin ilk dokuz ayında büyüme ve kârlılıktaki başarılı performansımız güçlü pazar payı kazanımlarıyla devam ediyor. Ekonomimiz ve reel sektörümüzün daha büyük atılımlar yapması için kredi desteğimizi de artırarak sürdürüyoruz. 2011 yıl sonuna kıyasla yüzde 12 büyüyen toplam aktiflerimiz 156 milyar TL’nin üzerine çıktı. Aynı dönemde yüzde 20’nin üzerinde artışla yaklaşık 107 milyar TL seviyesine yükseltiğimiz nakdi ve gayri nakdi kredilerimizle Türkiye’nin büyümesine destek sağlamaya devam ediyoruz” diye konuştu.


KREDİLERİMİZİ SEKTÖRÜN ÜSTÜNDE BİR BÜYÜME ILE YÜZDE 20 ARTIRARAK  PAZAR PAYI KAZANMAYI SÜRDÜRDÜK


Kredilerde yılın ilk dokuz ayında pazar payı kazandıklarını vurgulayan Binbaşgil, “960’ın üstünde şube, 4.000’den fazla ATM, 300.000’e yakın POS, internet ve mobil kanallardan müşterilerimize hizmet verdiğimiz Akbank Direkt ve diğer Alternatif Dağıtım Kanalları’ndan oluşan çok güçlü bir dağıtım kanalımız var. 16.000 Akbanklı olarak yurtiçinde yaygın dağıtım kanallarımız, şeffaf ve pratik süreçlerimizle müşterilerimize her kanaldan kesintisiz destek sağlamayı sürdürüyoruz. 2012’nin ilk dokuz ayında nakdi kredilerimiz sektörün üstünde bir büyümeyle yüzde 20 artarak 89 milyar TL’yi geçti. Gayri nakdi kredilerimiz de yüzde 21 civarındaki artışla yaklaşık 18 milyar TL’ye ulaştı” dedi.


KOBİ’lerin, ileri teknoloji ve yenilikçi ürünler sunduğu oranda Türkiye’yi uluslararası rekabette daha da yukarı taşıyacağını kaydeden Binbaşgil, “Yıl başından bu yana ekibimle birlikte 20’nin üstünde şehrimizde KOBİ’lerimizle ve iş dünyasından temsilcilerle bir araya geldik. Zamanımızın çoğunu sahada müşterilerimizle geçiyoruz. Sanayi ve ticaret odaları ve diğer kuruluşlarla gerçekleştirdiğimiz yeni işbirlikleriyle müşterilerimize sunduğumuz desteği daha da yaygınlaştırıyoruz. Avantajlı ürün, hizmet ve çözümlerimizle KOBİ’lerimizin faaliyetlerini ve yatırımlarını genişletmelerine destek sağlamaya devam ediyoruz. 2012 yılının ilk üç çeyreğinde KOBİ kredilerimiz yaklaşık yüzde 29 arttı. KOBİ ve kurumsal kredilerimizin toplamı ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 17 büyüyerek 57 milyar TL’nin üstüne çıktı. Başarılı performansımızla KOBİ ve kurumsal kredilerdeki pazar payımızı yaklaşık 1 puan yükselttik” dedi.


TÜKETİCİ KREDİLERİMİZDE ÖNEMLİ BİR PAZAR PAYI KAZANDIK


Tüketici kredilerinin tüm segmentlerinde sağlıklı ve güçlü şekilde büyümeye devam ettiklerini vurgulayan Binbaşgil, “İhtiyaç ve konut kredileri başta olmak üzere tüketici kredilerinde sektörün üzerinde bir büyümeyle pazar payı kazandık. Tüketici kredilerimiz yaklaşık yüzde 24 büyümeyle 19 milyar TL’yi aştı. Bu güçlü performansla tüketici kredilerindeki pazar payımızı 1 puanın üzerinde artırarak 10,4 puana yükselttik. Tüketici kredilerinin içinde yer alan ihtiyaç ve konut kredilerinde sırasıyla yüzde 29,8 ve yüzde 19,2 büyüdük” diye konuştu.


Akbank’ın müşterilerine Kredi Kartı kredileriyle sağladığı desteği yüzde 32,3 artırarak yaklaşık 13 milyar TL’ye çıkardığını vurgulayan Binbaşgil, “Kredi Kartı kredilerinde ilk dokuz ayda sektörün üzerinde büyüdük. 2011 sene sonuna kıyasla pazar payımızı 1,4 puan artırdık. Kredi kartları alacaklarında yaklaşık yüzde 19 pazar payı ile lider bankalardan biriyiz” dedi.


SEKTÖRDEKİ EN DÜŞÜK TAKİPTEKİ KREDİ ORANLARINDAN BİRİNE SAHİBİZ


Aktif kalitesinden ve risk yönetiminden taviz vermeden, sağlıklı şekilde büyümeye devam ettiklerini vurgulayan Binbaşgil, “Tedbirli yaklaşımımızla sürdürülebilir büyümeye odaklandık. 2011 yıl sonu itibarıyla yüzde 1,7 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımız düşüş trendini sürdürerek 2012’nin ilk dokuz ayında yüzde 1,6’ya geriledi. Sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahibiz.” dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yaklaşık yüzde 172 oranında karşılık ayırdığının altını çizdi.


YURTDIŞI BORÇLANMA İŞLEMLERİNDEKİ ÖNCÜLÜĞÜMÜZ DEVAM EDİYOR


Kaynak sağlamada çeşitli ve farklı yöntemler uyguladıklarını belirten Binbaşgil, şöyle konuştu:


“Yurtdışından sağladığımız finansmanla reel sektörümüzün ve ekonomimizin büyümesine, atılımlarına daha fazla kaynak yaratmayı sürdürüyoruz. Ağustos 2012’de imzaladığımız 1.5 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisi ile Türk bankacılık sektöründe bugüne kadar alınan en büyük sendikasyon kredisine imza attık. Ayrıca Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz 1 milyar Dolar tutarındaki Eurobond ihracımızla da bugüne kadar Türk bankalarınca yapılan ve en yüksek talep toplanan ihracı gerçekleştirdik. Bu ihraç aynı zamanda bir Türk bankasınca 5 ve 10 yıllık vadelerde yapılan en düşük maliyetli sabit faizli Eurobond ihracı niteliğini de taşıyor. Türkiye Hazinesi’nden sonra roadshow yapmadan, yatırımcılarla bilgilendirme toplantıları yapmaya bile gerek kalmadan 1 gün içinde ihraç gerçekleştirebilen Türkiye’deki ilk kuruluş olduk.”


Türk bankacılık sektöründe yurtdışı borçlanma işlemlerine öncülük etmeye devam ettiklerini kaydeden Binbaşgil, ”Bugün Akbank’ın Eurobond ihraçlarında pazar payı yüzde 22, sendikasyon kredilerinde yüzde 18’ler civarında ve seküritizasyon kredilerinde yüzde 22’dir. Bunlar oldukça yüksek, büyük pazar payları. Akbank markasının dünyadaki gücünü de gösteriyor” dedi.


“Toplam mevduatlarımız sektörün üzerinde bir büyümeyle 89 milyar TL’ye ulaştı.”

Akbank olarak tasarruf konusunu sahiplendiklerini kaydeden Binbaşgil, “Bu konuda önemli sorumluluğumuz bulunduğuna inanıyoruz. “Ekonominin Kahramanları” ile Türk halkını tasarrufa özendiren bir iletişim kampanyasını hayata geçirdik. Tasarrufun tabana yayılmasına katkı sağlamak için aralarında altına dayalı ürünlerin de bulunduğu birçok yeni ürün ve yatırım aracı çıkardık. Ayrıca Akbanklı arkadaşlarımız gönüllü olarak ilkokullarda öğrencilere eğitim veriyor. Tasarrufla ilgili hazırlanan eğitim programı ile tüm Türkiye’de 2.500’den fazla çocuk tasarrufa özendirildi. Yeni öğretim yılında eğitimlerimize başladık. Bu dönemde hedefimiz 7.500 öğrencimize daha tasarrufla ilgili eğitim vermek. Tasarruf bilincinin daha da yaygınlaşmasına, tasarrufların arttırılmasına destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Güçlü ve yaygın şube ağı ile mevduat tabanlarını daha da genişlettiklerini kaydeden Binbaşgil, toplam mevduatlarının yüzde 10 gibi sektörün üzerinde bir büyümeyle 89 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Akbank’ın mevduatta da pazar payı kazandığının altını çizen Binbaşgil ayrıca TL mevduatların yüzde 14’ün üzerinde büyüdüğüne dikkat çekti.


AKBANK'I GELECEĞE HAZIRLAMAYA DEVAM EDİYORUZ


Bir yandan finansal performanslarını giderek artırırken bir yandan da Akbank’ı geleceğe hazırladıklarını belirten Binbaşgil değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü:


”Nüfusun yüzde 50’sinin 30 yaşın altında olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Modern bankacılığın, teknoloji kullanımının dünyadaki en iyi örneklerini vermek durumundayız. Akbank Direkt çok başarılı bir uygulama oldu. Mobil bankacılıktaki müşteri sayımız ilk 9 ayda yaklaşık yüzde 240 arttı. Akbank Direkt’e yatırım yapmaya ve bankacılık hizmetlerinin Türkiye’de daha da kolay ulaşılır olmasına devam edeceğiz. İlk 9 ayda 40 şube açtık, 2.300’ün üzerinde kişiye yeni iş imkanı sağladık. Bu sene ülkemizdeki istihdama en fazla katkı yapan kurumlardan birisi olacağız. Bu yıl da teknoloji yatırımlarımız devam ediyor. Yüksek büyüme potansiyeline sahip sektörümüze yatırım yapmayı sürdüreceğiz.”


ULUSLARARASI PLATFORMDA KAZANILAN SEÇKİN ÖDÜLLER




16 binin üzerinde Akbanklı’nın güleryüz ve ilgiyle müşteri memnuniyetini daha da yukarı taşımak için çalıştığını vurgulayan Binbaşgil, şunları söyledi:


 “Tüm Akbanklılar’ın sektörde fark yaratan, yenilikçi çalışmaları bankamızı uluslararası ödüllerde yeni başarılara taşımaya devam ediyor. Global Finance, 13 Ekim’de Tokyo’da, IMF toplantıları sırasında açıklanan ‘Dünya’nın En İyi Bankaları’ değerlendirmesinde Akbank’ı bir kez daha ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçti. Akbank ayrıca Global Banking and Finance Review 2012 yılı ‘Bankacılık Ödülleri’ değerlendirmesinde üst üste 2. kez ‘Türkiye'nin En İyi Bankası’ oldu. Retail Banker International ise Akbank’ı ‘Best Use of CRM in Marketing’ – ‘Pazarlama Faaliyetlerinde En İyi Müşteri İlişkileri Yönetimi Sistemleri Kullanımı’ kategorisinde ‘Dünyanın En İyi Bankası’ ödülüne layık gördü. Uluslararası platformlarda kazandığımız bu seçkin ödüller Akbanklılar’ın ‘Kalıcı Liderlik’ yolundaki inancını yansıtıyor..”


(FOTOĞRAF)