Adil Konukoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik sisteminin yapısını iyi bulduğunu, özellikle stratejik yatırımların hangi ilde yapılırsa yapılsın 5'inci bölge desteklerinden yararlanması, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımların bir üst kademeye geçmesine ilişkin kararları anlamlı bulduğunu söyledi. Böylelikle stratejik yatırım yapanların hangi bölgede yapılırsa yapılsın gerekli teşviki alacağını kaydeden Konukoğlu, "Bu yatırımları yapanlara bazı bölgelerde 10-12 yıla kadar kolaylık sağlanması son derece önemli. Stratejik yatırımlarla, ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimi teşvik edilecek. Bu sistemin cari açık ve ithalatı önlemede başarılı olacağını düşünüyorum. Cari açığı önleyecek sektörlere bu imkanlar sağlandıktan sonra sanayicinin kollarını sıvayıp bu işe gireceğine inanıyorum. Bunun yatırımların önünü açacağına olan inancım da tam. Ayrıca, il bazında bölgesel teşvik yapılması daha objektif bir değerlendirmedir. Bu tür değerlendirme sayesinde bölgeler ve iller arasındaki gelişmişlik farkı da önlenebilecektir" diye konuştu.

GAZİANTEP ÜST SIRADA OLMALIYDI

Gaziantep'in sadece 2009 yılında açıklanan teşvikten yararlandığını anımsatan Konukoğlu, son teşvik paketinde Gaziantep'in 3'üncü sırada yer almasına karşın çevresindeki şehirlerin 5'inci bölgede olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"Biz isterdik ki Gaziantep 5'inci bölge içinde değerlendirilsin. Gaziantep'in 3'üncü bölgede olması beni biraz üzdü. Ama Gaziantep olarak bütün stratejik yatırımları yaparak 5'inci bölge desteklerinden, organize sanayi bölgelerini genişleterek bir üst bölge desteklerinden yararlanmak için elimizden geleni yapacağız. Bize düşen organize sanayi bölgelerini genişletmek, mümkün olduğu kadar kümelenmeler yapıp bu imkanlardan yararlanmak. Özellikle, savunma sanayi, otomotiv, ithal ikame ürünleri ve kimyasal ürünler sektöründe üretim yaparak 5'inci bölgenin olanaklarından yararlanacağımızı düşünüyorum."


AK(BK/AAA)(FOTOĞRAF)