Hükümetin kuraklık, fırtına, dolu diğer kötü hava koşulları nedeniyle zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl süre ile ertelenmesi için çıkardığı kararname kapsamında Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı 30 bin 499 çiftçinin 303 milyon liralık borcu bir yıl süre ile ertelendi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, borç ertelemenin bir af olmadığını vurguladı.


TEFECİNİN ELİNE DÜŞMESİNLER


Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin kuraklık başta olmak üzere tabii afetlerden en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası'na olan kredi borçlarının yüzde 5 faizle ve bir yıl süreyle ertelenmesini içerdiğini belirterek şunları söyledi:

"Yurt genelinde Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin 30 bin 499 ortağının 303 milyon 392 bin liralık borcu bir yıl süre ile ve yüzde 5 faizle ertelendi. Borcu ertelenen ortaklanmızm kredi limitleri dolu olduğu için önümüzdeki yıl kredi kullanamayacaklar. Biz ortaklanmızın zarar görmemesi, tefecinin eline düşmemesi için çok önemli bir adım attık. Ortaklarımıza borçlannın yüzde 60'mı ödedikleri taktirde yeniden kredi kullandıracağımızı açıkladık. Çok sayıda ortağımız bu kampanyadan yararlandı."

Abdullah Kutlu, borç erteleme kararnamesinin 81 ili kapsadığını belirterek, 53 ildeki 30 bin 499 Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ortağının borç ertelemesinin yapıldığını belirterek, 2 bin 649 ortak ile Afyonkarahisar'ın ilk sırayı aldığını, 2 bin 395 ile Kastamonu, 2 bin 248 ile Konya, bin 807 ortak ile Ankara'nın izlediğini söyledi.

Kutlu, borç tutarı olarak da 32 milyon lira ile Ankara'nın ilk sırada bulunduğunu belirtti. Bilindiği gibi, 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, 81 ilde sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının 28 Ağustos 2012 itibarıyla 1 yıl süreyle ertelenmesini içeriyor.

 


(MV)