Markalarını sağlamlaştıran ve yeni ürün geliştiren firmaların son zamanlarda önemli çalışmalarının olduğuna dikkat çeken UPB Konsey Başkanı Coşkun İrfan, bu nedenle patentli ürün sayısının da arttığını kaydetti. Yapılan istatistiki çalışmalarda, son dönemde en fazla patentin dijital komünikasyon, ipad, iphone ve bilgisayar pazarlarında alındığını kaydetti. Bu sektörleri elektrikli makinalar ve enerji alanının takip ettiğini belirten İrfan, bilgisayar teknolojileri, medikal teknolojiler, ilaç ile kozmetik sektörlerinin de bunların arkasından geldiğini dile getirdi.

'MİLYON DOLARLIK KAVGALAR'

Ürün geliştirme konusunda yapılan çalışmalarda bazen firmaların patent ihlali yapabildiklerine işaret eden İrfan şunları söyledi:

"Bunun sanayideki yansımaları olarak ciddi patent kavgaları başladı. Iphone, LG, Samsung, Ipad arasında milyon dolar seviyelerinde patent davaları sürüyor. Pazar büyüyünce kavga da büyüyor. Patent grift bir konu. Bir noktanın detayını elinizde tutuyorsunuz, öbürü başka noktayı alıyor ama sizin ürünün detayını kullanmadan olmuyor. Milyar dolarlık davalar, kavgalar büyüyor."

'ÜRÜN GELİŞTİRMEYENLER KAYBOLUYOR'

Ürün geliştirmeyen firmaların zaman içinde kaybolduklarına da işaret eden İrfan şu bilgileriverdi:

"Iphone, Samsung iyi atılım yaptılar. Pazarı iyi götürüyorlar. Motorola geriye düştü. Kodak, film deyince akla gelirdi, yok oldu bitti. Firmaların, sürekli değer yaratan yeniliği bulması gerekiyor. Bursa sanayi kenti 13 organize sanayi bölgesi var. Organize sanayi başına 5 patent düşüyor. Bunlar çok küçük rakamlar Biz Bursa’dan 100 firma seçsek ve bunlar 2’şer patent alsa bu konuda gelişiriz."

ST(FK/COŞ)