Dünyanın en çok sevilen çikolata ve şekerleme markalarından Ferrero’nun, kakaolu fındık kreması Nutella ve Kinder’in dolap ürünlerini üreteceği, 95 milyon Euro yatırımlı Manisa’daki 146 bin metrekarelik fabrikasının açılmasına az bir süre kaldı. Yaklaşık 250 kişiye istihdam sağlayacak olan ve geçtiğimiz ilkbaharda temelleri atılan fabrikada hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, orada kullanılacak makineler de İtalya’dan konteynırlarla yola çıktı.  Alanında dünya 4’üncüsü olan ve ABD, Rusya, Almanya, Belçika, Hindistan, Çin, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerde halihazırda 17 fabrikası bulunan Ferrero, genç ve dinamik bir nüfusu barındırması, büyük bir pazar olması ve Ortadoğu’ya yakınlığı nedeniyle 18. fabrikasını hayata geçireceği Türkiye’ye büyük önem veriyor. Üstelik üretim için kullanılacak hammaddeyi de tamamen buradan temin edecek.

Bu durum, İtalya’da bir paniğe yol açtı. Gazeteler, Ferrrero’nun İtalya’nın Alba kentindeki üretimini durdurarak, tamamen Türkiye’ye kaydıracağını yazdı. Ferrero grubu, bu tür haberlerin çıkışına anlam vermedi.

ALBA’DAKİ ÜRETİM DURMAYACAK

Türkiye’deki fabrikanın İtalya’dakinin yerini almayacağının altını çizen, Ferrero İcra Kurulu Danışmanı ve İtalya’nın Türkiye eski Büyükelçisi Carlo Marsili, şöyle dedi:

"Aksine çok şey ekleyecek. Yani bu çıkan haberler tamamıyla asılsız. Ferrero, çokuluslu bir şirket olarak doğsa da bir İtalyan. Aynı zamanda bir aile şirketi. Öyle kalmaya da niyetli. Türkiye’deki üretim, iç pazara yönelik olacak. İtalya’da bugüne kadar nasıl devam ettiysek, bundan sonra da belki daha büyük başarılarla devam edeceğiz. Ülkede ekonomik bir durgunluk sergilense de buradaki üretimimizde bir sorun yok. Bu tarz haberlerin çıkması oldukça ilginç."

Türkiye’de işler yolunda giderse Ferrero’nun hedefinin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi büyük pazarlar için de üretim yapacağını dile getiren Marsili, "Bu nedenle, fabrikanın genişletilmesi ihtimali üzerine fazlasıyla büyük bir arazi alındı" dedi.

TÜM YABANCI ŞİRKETLER TÜRKİYE’DEN MEMNUN

Carlo Marsili, DHA muhabirine şöyle dedi:

"Türkiye’de fabrika açma kararı 1 yıl önce alındı. Türkiye bir yatırım gözdesi haline geldi ve büyük şirketlerin rahatça çalışabileceği bir yer. Bunu uzun yıllar Türkiye’de kaldığım zaman içinde de anladım. Ben oraya gittiğimde, 2004 yılında 400 civarında İtalyan şirketi var iken, 2010 yılında ayrıldığımda bu rakam 900’ün üzerine çıkmıştı. Şunu söylemem gerekir ki tüm bu şirketler orada çalışmaktan gayet memnunlar."

"TAKLİT ÜRÜNLER NEDENİYLE TÜRKİYE’YLE PROBLEMLERİMİZ VARDI"

Ferrero’nun geçmişte Türkiye’yle problemleri olduğunu aktaran Marsili, “Ürünlerinin taklit edilmesinden dolayı 3 ayrı Türk şirketiyle mahkemelik oldu. Uzun uğraşların ardından bu problemlerin hepsi olmasa da büyük bir kısmı çözüldü ve anlaşma yoluna gidildi. Sonuç itibariyle anlaşıldı ki Türk pazarında herkese, diğer şekerleme firmalarına da yer var. Bu nedenle Ferrero, Türkiye’deki varlığını genişletmeyi düşündü” dedi.

Marsili, Ferrero grubunun, birçok avantajından dolayı Manisa’yı aklına takmış olduğunu ama kendi tavsiyesinin de bun seçimde etkili olduğunu söyledi. Ferrero’nun zaten yıllar boyu Türk pazarıyla çok ilgili olduğunu anlatan Marsili, “Ürünlerinde kullandığı fındığın çoğunu oradan alıyordu ve Nutella başta olmak üzere ürünlerinin satışı oldukça iyiydi” diyerek sözlerini sürdürdü.

YILLIK 200 MİLYON EURO CİRO

Ferrero’nun Türkiye’deki fabrikasından beklentilerinin iyimser yönde olduğunu ifade eden Carlo Marsili, "Grubumuz, üretimin başlayacağı andan sonraki 5 yıllık süre zarfında, yıllık 200 milyon Euro ciro elde etmeyi düşünüyor ve hedefliyor" dedi. Şubat ayı sonunda açılış kurdelesini keseceklerini hatırlatan Marsili, “Üretime hemen Kinder Süt Dilimi ve Kinder Pingui ile başlayacağız. Nutella’ya ise Nisan ayında başlanacak” bilgisini paylaştı.

Şimdiden işçi alımlarına başladıklarını belirten Marsili, “Yaşadığım uzun yıllar süresince fark ettim ki Türk iş piyasası insani açıdan çok enteresan. İşçilik maliyeti, İtalya’dan daha düşük ancak bazı Avrupa ülkelerinden daha yüksek. Teknik eleman ve Türk işçisi büyük bir kaliteye sahip. Bunu sadece biz değil Türkiye’de yatırım yapan diğer İtalyan şirketleri de söylüyor. İtalya’dan bazı teknik adamlar fabrikada görev yapacak olsa da gerek teknik personelin gerekse işçilerin büyük bölümü Türklerden oluşacak” dedi.

FERRERO, MANİSALILARI DA UNUTMADI

Ferrero grubu, üretiminin bulunduğu ülkelerde yerleştiği bölgelerin sosyal kalkınmasına da büyük önem veriyor. Bu nedenle Manisa’daki üretimden ayrılacak bir payı da bölgedeki çocukların eğitimi, sağlık ve kalkınma gibi alanlara ayıracak. Marsili, “Altını çizmek isterim ki ciro değil, üretim miktarı üzerinden ayıracağımız payı, sosyal projelere aktaracağız. Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’le de, üretime başlar başlamaz bir fon oluşturulması konusunda fikir birliğine vardık” dedi.



EÇ(AÖ/İD)