Üreticilerle birlikte basın toplantısı düzenleyen Karabulut, sorunlarını yetkililere bildirdiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını vurguladı. Pahalı et satma derdinde olmadıklarını dile getiren Karabulut, şunları kaydetti:

"Halen kilosu 11- 12 liraya üretici besilik dana alıyor. Bu fiyata alıp 8- 10 ay besleyip içinden nasıl çıkacağız. Biz bunları hükümetin yetkililerine ve Bakanlığa anlattık. Ama çare bulunamadı. Bizim hayvancılığı devamlı yapmamız için para kazanmamız lazım. Şu anda Konya'da toptan et fiyatı 13 lira. Bir üretici eti 15- 16 liraya mal ediyor. Buna rağmen 13 liraya satmak istiyoruz, ama satacak yer bulamıyoruz. Pazar sonunu var. Bu ülkede et üretmek hayvancılık yapmak suç haline geldi. Üreticiler karamsar. Üretici 'Bu işi bırakmak istiyorum. Elimdeki hayvanları kestirmek istiyorum' diyor ama hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Ülkemiz yolgeçen hanına döndü. Devamlı ithalat yapılıyor. Bir yandan karkas et, bir yandan kasaplık canlı hayvan ithalatı olanca hızıyla devam ediyor. Buna dur deme zamanı geldi. İnşallah yetkililer bizim sesimizi duyarlar ve ithalat kararına son verirler."

'ET İTHAL EDEN ÜLKE OLURUZ'

Nazif Karabulut, üreticinin zarar ettiğini de ifade etti. Karabulut, "Bu durum böyle devam ederse, üretici kapısına anahtarı vurup kapatır ve dışarıdan et ithal etmek zorunla kalırız. Bu sektöre de dönüş olmaz. Onun için herkesin elini vicdanına koyup üreticiyi dinlemesi lazım" diye konuştu.

Alınan ithalat kararı ile yerli üretici mağdur edilirken, yabancı ülke üreticilerinin memnun edildiğini ifade eden Karabulut, şunları söyledi:

"Fransa Parlamentosu'nda Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı çiftçilerin baskılarını sonucu Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilmiştir. Bu, Fransa Anayasası'nın bile besicilerin mağdur olmasına gönlünün razı olmadığını gösteriyor. Onlar üreticisini korumuştur. Nedeni de Fransa'dan ülkemize ayda 16 bin büyükbaş hayvan ihracatı yapılmasıdır. Bunun karşılığında ekonomiye 1.2 milyon dolar katkıda bulunmasıdır. Fransa hükümeti üreticisini bir tasarıyı iptal etirerek koruyor ama Türkiye'de ise üretici mal ettiği fiyatın altında et satışına zorlanıyor. Böyle bir şey yok. Böyle bir zararı kimse karşılayamaz."

'İTHALAT KILICI ÜRETİCİNİN BAŞINDA'

Karabulut, etin maliyetinin 15 liranın üzerinde olduğunu ama 13 liraya satacak yer bulamadıklarını ifade etti. Karabulut, "Böyle bir şey yok. Bir ülkede almışsın ithalatın kılıcını üreticinin başına vurmuşsun. Yabancı et ithalatı ile toptan fiyatları düşürmüşsün. Niye perakende satışa bakmıyorsunuz. Et fiyatlarını düşürmemişsiniz. Ancak et fiyatlarını dondurmuşsunuz. Bunu da üreticinin tepesine binerek yapmışsın. Niye aradaki rantçıların tepesine binmiyorsun. Biz bunu söyledik mi 'Serbest piyasa ekonomisi' diyorlar. İsteyen dilediği fiyata satar diyorlar. Böyle bir düşünce ve görüşü kabul edemiyorum" dedi.



HK(İA/BT)