Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde 5 yıl önce tescil başvurusu yapılan 'satır et' geçen yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek koruma altına alındı. Markalaşan satır et için tanıtım grubu kuran Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, servis altlığı, kolonyalı mendil, kaşık, bıçak kabı, satır et levhaları, bayrak ve panoları da et ürünleri satan işyerlerine ve restoranlara dağıttı.

Her platformda satır eti tanıtacaklarını ifade eden Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, "Tescillenme ile birlikte markalaşma yolunda çok büyük adım atacağız. Bu müthiş lezzeti bütün platformlarda tanıtma çalışmalarına hız vereceğiz. Firmalarımızın çoğalmasını ve ülke çapına yayılmasını bekliyoruz. Ayrıca Avrupa’ya giden yol Keşan’dan geçtiği için bu lezzetin Avrupa’ya yayılmasını da sağlayacağız" dedi.

Tescilin satışları da olumlu etkilediğini belirten Helvacıoğlu, "Tescilin ardından işyerlerinde satır etin satışları neredeyse yüzde 30 oranında arttı. Bu ilgiyi devam ettireceğiz. Keşan Satır Eti’nin coğrafi işaretinin kullanımı ve denetimi, söz konusu komisyonun kontrolü altında olup, coğrafi işareti haksız bir şekilde kullananlar hakkında ilgili komisyon tarafından gerekli yasal takibat başlatılacaktır. Biz ürünü tanıtırken, bir yanda da denetlenmesini sağlayacağız" diye konuştu.

SATIRLA KIYILIYOR

1969 yıllarında Keşan ve çevresinde elektrik olmadığından dolayı, saklamak için kemiklerinden sıyrılan etler satırla kıyılıp, odun ateşinde pişirildikten sonra muhafaza edilmeye başlandı. Misafirlere ikram edilen bu etler çok beğenilince insanlara ekmek kapısı haline geldi. Önceleri 'kıyma et' denilen bu lezzet günümüze 'satır et' ismiyle ulaştı.

SATIR ETİN HAZIRLANIŞI

Trakya Bölgesi’nin doğal ortamlarında yetiştirilmiş olan kıvırcık süt kuzularının etleri, kemiğinden sıyrıldıktan sonra, 2 gün süre ile 4 derecede buzdolabında bekletiliyor. Bu süre zarfında kanı çekilen et yumuşaklık kazanıyor. Etin yumuşaması sağlandıktan sonra, içindeki sinir, damar, kemik, kıkırdak ve zar gibi sertleşmeye neden olacak bölümler ayıklanıyor. Süt kuzularının yağlı olması halinde ise yüzde 30’u geçmemek kaydı ile süt dana etinin but kısmından ilave edilebiliyor. Dinlenen et, tahta bir kütüğün üstüne konup satır bıçağı ile 'dövme' diye tabir edilen bir kesim işlemine tabi tutuluyor. Kuzunun kendi yağı yüzde 20-30 oranını geçmeden karışım hazırlanır. 1 kilo ete sadece 5 gram tuz atılıp iyi bir şekilde yoğruluyor. Et hazırlanırken sadece tuz kullanılmakta bunun dışında hiçbir ürün katkı maddesi kullanılmamaktadır. Keşan Satır Eti meşe kömüründe, çift taraflı tel ızgara arasına konularak pişiriliyor. Oluklu ve sac ızgara kesinlikle kullanılmıyor. Keşan Satır Eti hızlı ateşte pişirilmelidir çünkü daha fazla fümelenme olur ve damak tadı daha da güzelleşir. Kıyılmış, yoğrulmuş ve pişirilmiş Keşan Satır Eti'nin ağırlığı net 180-200 gram porsiyonlar haline sunulur.



ÜY(LK/CK)