İAOSB kent ve ülke için önemli sektörlerinden biri olan tekstil ve hazırgiyimle ilgili detaylı bir rapor yayınladı. Raporda, bölgenin önde gelen tekstil ve hazırgiyim firma temsilcilerinin görüşlerine de yer verilirken, başta pamuk ekim alanlarının daralması ve yetersiz teşvik gibi pek çok dezavantaja da dikkat çekilerek destek istendi. Raporda değerlendirme yapan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, "Türkiye’nin en çok istihdam ve katma değer yaratan bu sektörlerden vazgeçme lüksü yok" dedi.

'YANLIŞ BİLGİLENDİRMENİN BEDELİNİ SEKTÖR ÖDÜYOR'

En önemli sorunlardan birinin üretime yönelik algılar olduğuna dikkat çeken Hilmi Uğurtaş şunları söyledi:

"Bu da işçi bulma sıkıntısı yaratıyor. Özellikle denim taşlama konusundaki yanlış bilgilendirmelerin bedelini sektör ödüyor. Önceden denim (kot kumaş) işinde slikozis hastalığına neden olan kumla yapılan eskitme işlemi vardı. Bir odanın içinde bulunan işçi, kompresörden gelen hava ile kumu denime püskürterek çalışıyor, bir süre sonra havaya karışan tozların akciğerlerine yapışması sonucu hastalanıyordu. İzmir’de hiçbir zaman bu şekilde çalışılmadığını açık yüreklilikle söyleyebilirim."

'İŞÇİ BULAMIYORUZ'

Sahibi olduğu Özgün Boya firmasında hiçbir zaman kum kullanmadıklarını, Fransa’dan özel bir madde getirdiklerini anlatan Uğurtaş açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorum ki diğer arkadaşlarım da bu hastalığa neden olacak hiçbir şey kullanmadılar. Bu nedenledir ki İzmir’de ben bu hastalığı hiç duymadım. Zaten sektör şu anda o işi de yapmıyor. O sistem tarihte kaldı. Denime eskimişlik görüntüsü el zımparası ile veriliyor. bir de lazer teknolojisi kullanılıyor. Kamuoyunun yanlış algısı sektöre zarar verdi. Özellikle yıkamaya elemanların gelmemesinden dolayı ciddi anlamda işçi bulma sıkıntısı yaşanıyor."

ÖLÜMCÜL SLİKOZİS HASTALIĞI

Maden işçilerinden diş hekimlerine kadar pek çok meslek dalının karşı karşıya kaldığı silisyum tozlarının uzun süre solunmasıyla meydana gelen slikozis hastalığı ölümcül bir akciğer hastalığı olarak biliniyor. Özellikle İstanbul’da çalışan kot taşlama işçilerinin peş peşe ölümü üzerine başlatılan kampanyalarla iş güvenliği ve sağlığı için bu önemli konuya dikkat çekildi. En son geçtiğimiz gün Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay Köyü’nden 8 yıl önce İstanbul’a giderek kot taşlama işçiliği yapan 29 yaşındaki Vedat Yıldırak, aynı köyde bu hastalıktan yaşamını yitiren 8’nci kişi olmuştu.



BT(İÖ/COŞ)