Erken öten Sinop'un Gerze horozunun amblem olarak kullanıldığı 'Erken Rezervasyon Kampanyası', tatil olanaklarında daha fazla fiyat ve ödeme avantajı sağlayabilmek amacıyla, geçen yıla göre daha erken başladı. Bu yıl Mayıs ayı sonuna kadar sürecek kampanya sayesinde tatilcilere ödeme kolaylıkları ve indirim avantajları sağlayarak, iç turizme hareketlilik getirilmesi amaçlanıyor. Otelciler ve acenteciler, kampanya süresince indirim oranlarının kademeli olarak azaltılıp, dolayısıyla fiyatların yükseleceği uyarısında bulunarak, tatil planlarının şimdiden yapılarak, satın alması önerdi.

YÜZDE 45'E VARAN İNDİRİM

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, son yıllarda erken rezervasyon kampanyasına katılımın ciddi oranda arttığını belirterek, tatilcilerin ekonomik tereddütlerle erken rezervasyon indirimlerinden uzak duracağını düşünmediğini belirtti. Ayık, yüzde 45'e varan oranda indirim sağlayan kampanyanın yerli tatilciye önemli tasarruf sağladığına dikkati çekti. Ayık, kampanyaya ilişkin somut verilerin ancak Mart ve Nisan aylarında ortaya çıkacağını söyledi.

TEZ TOUR'DA HEDEF 150 BİN KİŞİ

Geçen yıl Şubat ayında iç pazara açılan Türkiye'nin önemli seyahat acentelerinden Tez Tour'un iç pazarlar müdürü Enver Murad, erken rezervasyon kampanyasına ilgi olduğunu, fakat sonuçların abartılmaması gerektiğini belirtti. Ekonomik tereddütlerin tatil planlarını etkilediğini kaydeden Murad, firmanın bu yıl iç pazara yönelik hedefinin 150 bin kişi olduğunu söyledi.

"FİYATLAR ŞUBATTA OTURACAK"

Setur Pazarlama Sorumlusu Zeliha Özdoğan Arıcanlı, kampanyanın bu yıl, tatile çıkacakların bütçelerini önceden planlamalarına yardımcı olmak, havayolu avantajlarından da faydalanmasını sağlamak amacıyla daha erken başlatıldığını kaydetti. Kampanyaya ilginin henüz beklenen düzeyde olmadığını vurgulayan Arıcanlı, şöyle dedi:

"İndirim oranlarının sürekli değişmesi ve kampanya duyurularındaki kargaşanın tüketicinin kafasını karıştırdığını düşünüyoruz. Şubat ayında fiyatların ve indirim oranlarının oturmasını bekliyoruz. Sömestr tatili sonrası tüketicinin ilgisinin yükseleceğini ve satışların hızlanacağını öngörüyoruz."

Kampanyada önceki yıllara göre yüzde 10'luk bir artış hedeflediklerinin altını çizen Arıcanlı, Setur müşterisinin daha çok üst segmentteki 'de luxe' otelleri tercih ettiğini, kampanyada bu otellerin 175 ile 450 lirasında pazarlandığını belirtti.

YABANCI TURİSTLE AYNI FİYATA TATİL OLANAĞI

ETS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, 2003 yılının Nisan ayında başlatılan erken rezervasyon kampanyalarının, her geçen yıl biraz daha öne çekildiğini anımsatarak, bu yıl kampanyanın daha da öne çekilerek, Aralık ayında başlatıldığına işaret etti. Türk misafirlerin her yıl kampanyaya biraz daha fazla katılım gösterip tatil planlamalarını erken yapıp, uygun fiyatlar ve avantajlı ödeme koşullarından yararlanmayı öğrendiğini kaydeden Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Avrupalı zihniyetiyle katılımın her geçen yıl biraz daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. Sektördeki tüm oyuncuların katılması, haliyle bir kampanya havası oluşturdu. Türk misafirler kampanyaya her yıl biraz daha artan yoğunlukla katılım göstermekte. Bu yaklaşım ülkemizdeki seyahat kültürünün her sene biraz daha geliştiği şeklinde yorumlanabilir. 2003 yılında ilk kampanyamız neticelendiğinde tüm yıla oranla erken rezervasyon kampanyasının pasta payı yüzde 7'lerde iken, 2011 yılında bu oran yüzde 47'lere kadar yükseldi. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 65'lerde seyretmekte. Haliyle daha ülkemizde bu bazda kat edilmesi gereken çok yol olduğunu söyleyebiliriz. Yine de Türk misafirler yıllar yılı kendi ülkelerinde yabancı misafirlerden daha pahalıya tatil yapmaktan şikayet ederken, erken rezervasyon kampanyalarına iştirak ederek, belki de tüm pazarlar bazında en uygun fiyat ve en avantajlı ödeme koşullarıyla tatil planlamalarını yapmayı öğrendi."

Murat Ersoy, bu yıl erken rezervasyon kampanyasında tatilci sayısında yüzde 10 artış sağlayarak, toplamda 450 bin tatilciye ulaşmayı ve erken rezervasyon oranını toplam satışlarda yüzde 50'lere taşımayı amaçladıklarını vurguladı.

ERKEN REZERVASYON İPTAL SİGORTASI

ODEON Tours İç Pazar Müdürü Akın Aksu da bankalarla yapılan işbirliği sayesinde kredi kartlarına avantajlı ödeme koşulları sunduklarını ve taksit öteleme fırsatı sağladıklarını anlattı. Yerli turistin tatil tarihlerini tam olarak belirleyemediği ve son anda ortaya çıkabilecek olumsuz gelişmeler nedeniyle erken rezervasyondan uzak durduklarına işaret eden Aksu, "Bu eğilimi değiştirmek için Odeon Tours olarak 'Erken Rezervasyon İptal Sigortası' uygulamaya başladık" dedi.

Kampanyada, tatilcilerin en çok Antalya, Belek, Side, Kemer, Alanya, Bodrum, Çeşme, Marmaris'te 'her şey dahil' sistem çalışan otellerin yoğun ilgi gördüğünü belirten Aksu, tatilcinin daha çok günlük kişi başı 120-180 lira aralığıındaki tesisleri tercih ettiğini kaydetti. "Erken rezervasyon düşük fiyat avantajı sağlamasının yanı sıra, tatilini planlamış olmanın verdiği huzuru da yaşatır" diyen Aksu, şöyle dedi:

"Erken rezervasyonu tercih edenlerle geç rezervasyon yaptıranlar aynı hizmeti aldıkları halde, yüzde 40'lara kadar indirimlerle tatile gitmek kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar. Zaman dilimi belli olan bir tatil, çalışanı motive eder. Erken rezervasyon yaptıranlar, son dakikada tatilin yapılacağı şehri, oteli seçmeye çalışanlara göre daha kapsamlı araştırma yapar, baskı ve stres altında hissetmez. Hayatı önceden planlama kültürünün kazanılmasına ve zaman yönetimini geliştirmeye katkısı olur. Tüm bunların özetinde maddi manevi kazançlar sağlıyor."