Geçtiğimiz günlerde yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlere Türkiye'de sınavsız üniversite okuma imkanı verilecek açıklaması, YÖS sınavına hazırlanan gençlerin kafasını karıştırdı.

Yurtdışında yaşayan öğrencileri Türkiye'deki üniversitelerin giriş sınavlarına hazırlayan Köln'deki Global Acedemia'nın sahibi olan eğitimci Mahmut Şahin, böyle bir açıklamanın yapıldığını ancak açıklamanın altının tam olarak doldurulmadığını belirterek, bu yıl yine her üniversitenin kendi kriterlerini belirleyip ayrı sınav yapacağını söyledi.

Lise mezunu sözcüğünün eğitim sistemleri farklı olduğu için Almanya'daki karşılığının da tam olarak anlaşılmadığının altını çizen Mahmut Şahin, “Türkiye'de bir üniversite okumak isteyen öğrencinin o üniversitenin koymuş olduğu kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Abitur ortalaması çok yüksek olan öğrencinin zaten Türkiye'ye gitmesi söz konusu değil” dedi.

 

TELEFONLAR SUSMUYOR

 

Sınavsız üniversite açıklamasının ardından dershanelerinin telefonlarının hiç susmadığını dile getiren Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir açıklamadan sonra her gün yüzlerce hatta binlerce telefon alıyoruz. Öğrenciler başta 'her istediğimiz bölümde okuyabilecek miyiz?' sorusunu yöneltiyorlar.

Almanya'da Abitur ve Fachabitur yapan öğrenciler belli şartlarda belli üniversiteye girebilecekler ancak her istedikleri bölüme gidemeyecekler. Örneğin tıp fakültesine girmek isteyen öğrenciler 32 bin kişinin başvurduğu bir sistemde büyük yığılma yaşayacak. O yüzden biz yine her üniversitenin kendi bildiğini yapacağını, büyük üniversitelerin yine son yıllardaki gibi kendi YÖS sınavlarını yaparak öğrenci alacaklarını düşünüyoruz.”