Haber Merkezi

Hamburg Senatosu'nun yüksek öğrenime yönelik kemer sıkma politikası protesto edilerek, bütçenin artırılması talep edildi. Aralarında HAW ( Fakülteler) Başkanı Jacqueline Otten ve  Hamburg Üniversitesi Başkanı Dieter Lenzen'in katıldığı yürüyüşte yapılan konuşmalarda üniversitelerdeki kesintiler ve kısıtlamalar kınandı.,


Öte yandan 2015 yılında 38 bine yakın üniversitelinin eğitim gördügü Hamburg'da 10 milyon avro bütçe açığı olacağına dikkat çekildi.


 
Eyalet Senatosu'nun yüksek öğrenimde demokratikleşmeyi yeni yüksek öğrenim yasasına rağmen engellediği dile getirilerek, 2015-2016 bütçesinin günün koşullarına uygun olmadığı ifade edildi. Çevrede yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ve atlı polislerin gezdiği gösteri, soğuk havaya rağmen renkli geçti.



TÜRKÇE ÖĞRETMENLİK BÖLÜMÜNDEKİ KISTILAMAYA DA KARŞI ÇIKILDI

Aralarında Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER), Birleşik Hizmetler Sendikası ver.di, DİDF üyeleri ve bir grup eğitimciyle, Hamburg Üniversitesi Türkçe Öğretmenlik ve Türkoloji Bölümü öğrencilerinin taşıdıkları döviz ve pankartlarda üniversitelerdeki yapılan kesintiler ve keyfi kısıtlamalar kınandı.


"Türkçe çok dilliliğin bir parçasıdır", "Türkçe dili kimlik için bir şanstır" pankartları taşındı. Merkez tren istasyonu önünde yapılan ara miting sonrası eyalet parlamentosu önüne kadar yürünerek, sosyal demokrat (SPD) eyalet hükümetinin yüksek öğrenimdeki tasarruf politikası protesto edildi.




TÜRKÇE ÖĞRETMENLİK BÖLÜMÜNDE ÖĞRENCİ ALIMINA SON VERİLDİ

Hamburg Üniversitesi Rektörlüğü Mayıs ayında ani bir kararla on yılı aşkın bir süredir Hamburg’ da Türkçe dersleri için yetiştirilen Türkçe öğretmenlik bölümüne öğrenci alımını durdurma kararı aldı. Üniversite gerekçe olarak bütçedeki kısıntı ile bu bölüme talebin yeterli olmadığını göstermişti.

Hamburg Eğitim Senatörlüğü de Türkçe öğretmene ihtiyaç olmadığını, gelecekte bu ihtiyacın Duisburg-Essen Üniversitesinden mezun olan öğretmenlerle giderilebileceğini bildirmişti.