TÖDER'den önemli mesaj: Karneyi çocuğunuzla birlikte değerlendirin..

Hamburg'da Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) yaptığı bir yazılı basın açıklamasıyla öğrencilerin aldığı karnelerde notları velilerin çocuklarıyla birlikte değerlendirmeleri konusunda mesaj verdi.

Eve getirilen karne önemli

TÖDER Başkanı Bilge Yörenç'in adı yazılan basın açıklamasında, Hamburg´da birinci eğitim dönemi bitiyor ve karneler dağıtılmaya başladığına dikkat çekilen açıklamada şu açıklamalara yer verildi:”Unutmayalım, eve getirilen karne öğrencinin bu eğitim dönemindeki verimin göstergesidir. Karne hakkında yorum yaparken, karneyi değerlendirirken çocuğun kendi yorumunu almak, karneyi onun değerlendirmesini istemek en doğru yoldur. Böylece çocuğun değerlendirme becerisini, zayıf olduğu branşlara nasıl yaklaştığınɪ, objektif olup olmadığını gözlemlemek mümkün olur. Ayrıca karnedeki notlar sadece öğrencinin yarı dönem derslerdeki başarısının sonuçlarını yansıtmaz. Velilerin de okul döneminde çocuklarınɪn eḡitimine gösterdikleri ilginin aynasıdır”

Çocuğunuzun yanında olunuz

Açıklama şöyle devam ediyor, “Karne notları ne olursa olsun çocuğumuzun yanında olup ona kendisinin değerli olduğunu ve sevildiğini hissettirmek bu günlerde çok önemlidir. Böyle bir yaklaşım onun özgüvenini kuvvetlendirir. Unutmayalɪm, hepimiz bir zamanlar öğrenciydik, karne duygusunu hepimiz tanıyoruz. ‘Ben nasıl bir öğrenciydim? Nasıl karneler getiriyordum? Karnemle eve gelirken neler hissediyordum? Kendi karnem için ailemden nasıl bir tepki beklerdim? Veli olarak bu soruları yanıtlarken, kendi okul çağımıza dönecek ve çocuklarımıza duygudaşlıkla yaklaşmamız kolaylaşacaktır. Karne değerlendirmesindeki en önemli amaç çocuğun başarısızlığının nedenini görmesidir”

Güven ve sevgi lazım

Yörenç sözlerini şöyle sürdürdü, ‘Ders yılı boyunca dersleri dikkatle izledim mi? Sınavlara zamanında hazırlandım mı? Ev ödevlerime özen gösterdim mi? Yanıtlar ikinci dönemde nasıl bir çalışma yapılmasını gösterecektir. Almanya Türk Öğretmen Dernekleri (ATÖF) Başkan Yardımcısı meslektaşım Rahime Önkol‘un duygu yüklü satırları ile bitiriyorum: „Kimbilir bugün karnesini aldığı için ne yürekler var tedirgin, karnesini nasıl göstereceğini düşünen.. Başka çocuklarla kıyaslanan... Kendisi kıyaslandığı halde, başkalarının ailesi de böyle diye düşünen , içinden geçiren ama söyleyemeyecek kadar büyüklük gösteren, kendisi küçük ama yüreği büyük çocuklar, çocuklarımız. Bizim en değerli varlıklarımız. Onların güzel kalplerini kırmamak, güzel gözlerini gözyaşı değil de, güven ve sevgi sözcükleri ile parlatabilmek dileğiyle... Huzurlu, güzel bir karne günü diliyoruz”

Emine SONUGÜR / HAMBURG