HER KONUDA YARDIM SAĞLANIYOR”

IHK'da gençlere meslek eğitim yeri bulma konusunda yardımcı olmakla görevli Sevda Sümer, “Bugün burada 30 işletme bulunmakta; kendilerini, şirketlerini ve mesleklerini tanıtıyorlar. İçeride farklı kurumlar da bulunuyor; başvurularda gençlere nasıl destek verebileceklerini gösteriyorlar. Biz gençlerin hazırladıkları başvuru dosyalarına bakıyoruz; görüşmelerde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda yardımcı oluyoruz” dedi.

“BAŞVURU ZAMANI ÇOK ÖNEMLİ”

Almanya'da gençlerin 350 değişik dalda meslek eğitimi yapabileceğini hatırlatan IHK Meslek Eğitim Danışmanı Kıymet Akpınar, sadece belli alanlara yönelmenin meslek eğitim yeri bulma şansını azalttığına dikkati çekti. Akpınar, meslek eğitimi için firmalara başvurularda zamanlamanın önemine de vurgu yaptı. Kıymet Akpınar şu tavsiyelerde bulundu: “En başta gençlerin hangi alanda meslek yapacaklarından emin olmaları lazım. Yeteneklerine göre meslek yerleri seçmeleri lazım. Değişik dallarda staj yaparak meslekleri tanımaları lazım. Kesinlikle, notlarını veya diplomalarını düzeltmek için okul değiştirmesinler. Çünkü yanlış okullara başvuruyorlar ve orada da notları çok daha kötü oluyor.”

Köln yakınlarındaki Frechen'de kuaförlük yapan ve 4 gence meslek eğitim imkanı sunan Nihal Güvenir, gençlere meslek öğretmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Güvenir, “Her gencin koluna bir altın bilezik takmak istiyorum” diye konuştu.

Meslek eğitimi konusunda başarılı çalışmalar yapan Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de fuarda bilgilendirme masalarını ziyaret etti.