Kuruluş, yönetmeliğe örnek teşkil etmesi için bir vaka çalışması ele almıştı.

Örnekte, üniversitede inanç konulu seminerlere davet edilen tutucu bir gruptaki konuşmacının, izleyicilerin cinsiyetlerine göre ayrılması talebi değerlendirildi.


Üniversiteleri temsil eden UUK adlı kuruluşun hazırlayıp örneklediği yönetmelik, “kadın ve erkeklerin, erkek önde kadın arkada olacak şekilde ayrılmak yerine, yan yana ayrılmasının cinsiyet eşitsizliği yaratmadığını ve gönüllü ayrıma izin verilebileceğini” söylüyor.


Kuruluşun sözcüsü, ‘UUK’nin Yüksek Öğrenimde Dışarıdan Konuşmacılarla ilgili bildirisinin, dışarıdan konuşmacı davet etmek için hem ifade özgürlüğü prensiplerinin yerine getirilebilmesi hem de kanunlara uyulması için izlenecek süreçlerin düzenlenmesini amaçladığını’ belirtiyor.


UUK yönetmeliği, üniversite yetkililerinin ifade özgürlüğü yükümlülükleri kadar, böyle bir talebi değerlendirirken ayrım ve eşitlik yasalarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Kuruluşun bu yönetmeliği çok sayıda üniversite öğrencisinin ve milletvekilinin yanı sıra İngiltere Başbakanı David Cameron’un da tepkisini çekti.

Başbakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, UKK’in yönetmeliği ‘derhal gözden geçirmesi’ uyarısında bulunup yönetmeliğe destek çıkan üniversiteleri kınadı.

İfade özgürlüğü

Sözcü, Cameron’un görüşlerini şöyle ifade etti:

“[Başbakan Cameron] misafir konuşmacıların ayrılmış izleyici gruplarına hitap etmesine izin verilmemeli.”

“Burada ayrımcılıkla ilgili ciddi bir ilkesel sorun var. Bizim eğitim kurumlarımızda çok önemli bir ifade özgürlüğü geleneği vardır.”

“İfade özgürlüğü konusunda ihtiyatlı olmak önemlidir. Bu mesele üniversitelerle ilgili, ibadet yerleri çok farklı bir konu.”


UUK yönetmeliği, ilgili yasal değerlendirme için meclisin Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’na taşıdı.

Guardian gazetesinin haberine göre yönetmelik için “izin verilemez” değerlendirmesinde bulunan komisyon, yönetmelikte Müslüman ve diğer grupların bazı etkinliklerde ‘gönüllü olarak ayrı oturmasını’ mümkün kılan bölümleri yeniden elden geçirdi.


Komisyon başkanı Mark Hammon, Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada ‘eşitlik yasalarının, cinsiyet ayrımına yalnızca dini törenlerde, yine dinin gereği olarak geçici veya kalıcı kullanılan mekânlarda izin verdiğini’ belirtti.


Universities UK adlı kuruluş, öğrencilerin, milletvekillerinin ve Başbakan David Cameron’un tepkisi üzerine, yasal düzenlemelerin belirlenmesi sürecinde yönetmeliği geri çektiğini duyurdu.

Fakat kuruluş, İslam’la ilgili etkinliklerde kadın ve erkeklerin ayrı oturmayı tercih ettiği “gönüllü ayrım” konusunda yasal düzenlemelerin yeterince açık olmadığını belirtti.