Hamburg eyaletinde okullar yaz tatiline girmeye hazırlanırken Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TöDer) Başkanı Bilgi Yörenç yazılı bir mesaj yayınladı. Yörenç, velilerin yaz tatilinde çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri faydalı olacağı kadar kötü not alan öğrencilerin cezalandırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Hamburg karne telaşına girdi. 4 Temmuz'da tüm öğrencilerimiz karnelerini alıp, yaz tatiline girecekler. Karne zamanı çocuklarda sevinç ve hüzün yaratabildiği gibi, anne ve babayı da oldukça heyecanlandırır. Her aile çocuğunun başarılı olmasını ister. Bir eğitim /öğretim dönemini mutlu bitirecek öğrenciler kadar, sene sonunu mutsuz ve hüzünlü bitirecek öğrenciler de vardır. Karne notları her branşta yazılan yazılılar, derslerde sözlü çalışma, bir konu ile ilgili sunum ve proje ödevine verilen notlardan oluşur. Hem öğrenciler hem de aileler sene sonuna doğru az çok öğrencinin nasıl bir karne alacağını bilirler. Hamburg´da yazılı sınavlarının altına veli; yazɪlɪnɪn notunu gördüğüne dair imza atmak zorundadır. Derse sözlü katılım ise öğretmenle iletişimde en çok üzerinde durulan konulardan birisidir. Bu yüzden sene sonu karnesi çocuğunun gelişimini takip eden aileler için büyük bir sürpriz değildir. Karneyi ulaşılması gereken bir AMAÇ olarak değil, başarıya götürecek bir ARAÇ olarak algılamanızı tavsiye ederim.

Karneyi ailece değerlendirirken:

‘İyi notları nasıl aldın? Zayıf notlarını nasıl düzeltebilirsin? Seni nasıl destekleyebiliriz?’ sorularına birlikte yanıt aramak gerekir. Böyle bir yaklaşım çocuğun kaygılarını azaltır, onu motive eder ve kendine güvenini sağlar. Zayıf bir karne için asla çocuklarınızı cezalandırmayın! Bu onun kişisel, duygusal ve zihinsel gelişimini olumsuz olarak etkiler. Dersler ve notlar üzerinde birlikte konuşmak, çözüm aramak, onun fikirlerini sormak en iyi seçenektir. Eleştirirken yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterilmelidir. Böylece çocuğunuza inandığınızı, notlarını daha değişik bir ders tutumu ve ders hazırlığı ile değiştirebileceğine ikna edebilirsiniz. Derslere önem verilerek yapɪlan her çalışma yeni eğitim ve öğretim döneminde karneye olumlu bir şekilde yansıyacak ve çocuğunuzu da mutlu edecektir. Karne ödülleriniz arasında mutlaka çocuğunuzun dil seviyesine ve yaşına uygun Türkçe kitaplarda bulunsun. Yaz tatilinde okumaya da zaman ayɪrarak çocuklarınızla keyifli zaman geçirmenizi dilerim.

Karne Bilgilendirme Merkezi

Karne ile ilgili sorularınızda Karne Bilgilendirme Merkezinden (Zeugnistelefon: 040/ 428 99 2002) veya derneğimizden danışma hizmeti alabilirsiniz. Son olarak ‘Anlıyor ama konuşamıyor.’ ifadesinin altında ezilmemek için, çocuklarınızı Türkçe derslerine gönderin! . Türkçemiz çocuklarımıza vereceğimiz en deḡerli miras ve en büyük zenginliktir. Hamburg da yeni ders döneminde Hamburg eğitim senatörlüğünün katkıları ile 17 okulda yeni Türkçe dersleri için 49 sınıf açılmıştır. Türkçe derslerinin bulunduğu okullarla ilgili bilgiyi derneğimizden veya Okul Bilgilendirme Merkezinden (Schulinformationszentrum SİZ) alabilirsiniz. Hepinize iyi tatiller dilerim!

Emine SONUGÜR / HAMBURG