-Ünsal Turan-

Danimarka’da, hükümetin eğitim reformuna karşı çıkan öğretmenler ve iş veren durumundaki Belediyeler Birliği arasında  son görüşmeler de sonuç vermedi. Paskalya tatili öncesinde son kez bir araya gelen Belediyeler Birliği müzakerecisi Taastrup belediye Başkanı Mikel Zigler ve Öğretmenler Sendikası Başkanı Anders Bondo Christensen arasında anlaşma sağlanamadı. Mikel Zigler, anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle,  50 bin öğretmen hakkında alınan lokavt kararının 1 nisanda uygulanacağını söyledi. Eğitim Bakanı Christina Antoroni, lokavt kararına rağmen okullarda sınavların yapılacağını ve hiçbir öğrencinin mağdur olmayacağını, her öğrencinin diploma alacağını söyledi.

 

VELİLERİN KENDİ SORUMLULUĞUNDA

Eğitim Bakanı Christina Antoroni, 1 nisanda lokavt kararı nedeniyle okulların kapanması durumunda yaşanacak sıkıntının ailelerin kendi sorumluluğu altında olduğuna dikkat çekerek “biz öğrencilerin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız Ama okullar kapalı olduğu için çocuğunun bakım sorunu olan veliler, kendi çocuklarının bakımından kendileri sorumludur. Hükümet olarak lokavt kararına karşı gerekli tedbirleri aldık. Elimizde uygulayacağımız plan hazır”dedi.

 

FİNLANDİYA MODELİ  İSTİYORLAR

Öğretmenler Sendikası Başkanı Anders Bondo Christensen ise, Finlandiya’da öğretmenlerin Danimarkalı öğretmenlere göre yılda 55 saat daha az çalıştıklarına dikkat çekerek Finlandiya modeline razı olacaklarını söyledi. Anders Bondo Christensen “politikacılar, biraz rakamları iyi incelerlerse Danimarka’da öğretmenlerin üzerinde yeterince yük olduğunu görürler. Öğretmenler haftada 37 saatten fazla çalışmak istemiyorlar. Hükümetin, okullarda eğitim saatlerini arttırma reformuna karşı çıkıyoruz. Sendika olarak üyelerimizin grev süresince maşlarını uzun süre alabilecekleri kadar bütçemiz var”dedi.  Mikel Zigler ise, öğretmenlerle anlaşmak için  her türlü kolaylığı sağladıklarını ancak öğretmenlerin kabul edilebilecek bir öneri ile gelmediklerini öne sürdü. Okulların Paskalya tatilinde olduğu Danimarka’da ise, çocuklarının bakım sorunu yaşama endişesi içinde olan halk, çocuklarını da iş yerlerine götürmek zorunda kalacaklarını söylerken, bazı politikacılar da meclise çocuklarıyla gideceklerini söylediler.