Ağaç yaşken eğilir

Bir ağacın yaşken eğilmesinin çok daha kolay olduğu gibi çocukların da küçük yaşta çok dili birlikte öğrenebileceklerini anımsatan Bilge Yörenç, çocuklar küçük yaşta iki, üç hatta dört dili öğrenmekte de zorluk çekmediklerini belirtti. Çocuklarının çok iyi eğitim almalarını isteyen velilerin mutlaka çocuklarına ana dilini öğrenmelerine yardımcı olmaları gerektiğini kaydeden Yörenç, “Veliler, Türkçe eğitime önem vermeleri gerekir eğer çocuklarının gittiği okullarda verilmediği zaman talepte bulunmaları gerekir. Hamburg okul sisteminde tüm öğrenciler için bir çok destekleme programı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi okul yasasının 28 a maddesinde yer alan dil destekleme (Sprachförderung) programlarıdır. Hangi öğrencinin hangi konuda destek alacağı testler yapılarak belirlenir. Bu testler öğretim yılı sonunda veya yeni öğretim yılının ilk haftasında uygulanır. Test sonuçlarına göre öğrencinin hangi alanda, nasıl destekleneceği dil destekleme koordinatörü (Sprachlernberater/in) tarafından belirlenir” dedi.

Tüm öğrencilere test uygulanır

Yörenç:”Okuduğunu anlama testi (Leseverständnis) ve kurallara uygun yazım (Rechtschreibung ) testi tüm öğrenciler için uygulanır. Almancayı ikinci dil (Deutsch als Zweitsprache) olarak öğrenen öğrenciler için dil seviyesini ölçen testler uygulanır. Destekleme programları bir yıl süre ile ders planı dahilinde uygulanır ve sene sonunda tekrar edilen bir test ile devam edilip edilmeyeceğine karar verilir. Ana branş derslerinde notları zayıf olan öğrenciler için de öğrenme programları (Lernförderung) uygulanır. Bu programda öğrenci sınıf içinde ikinci bir öğretmen tarafından zayıf olduğu ana branş derslerinde, örneğin Almanca, İngilizce veya matematik derslerinde ve sınavlara hazırlanmasında birebir desteklenir. Bu programa dahil olan öğrenciler karne konferansında belirlenir. Bu programdan yararlanan öğrencilerin ana branş derslerindeki notları 4 veya 5 olarak görülür. Bunun yanısıra Hamburg'daki özel eğitim veren (Sonderschulen) okullar 2010 yılında yürürlüğe giren yeni okul kanuna göre sayıları azaltılmış ve burada bulunan öğrenciler, velilerin isteği doğrultusunda umumi okullara yönlendirilmişlerdir”

Çok kapsamlı eğitim olanakları

Öğrencinin iyi eğitim almasında ilk etapta evde anne ve babanın ilk donanımı başlattığını, ardından okul, öğretmen geldiğine işaret eden Bilge Yörenç, “İçselleme (İnklusion) programlarındaki öğrenciler de sınıfta özel öğretmenler (Sonderschullehrkräfte) tarafından desteklenir. Bu öğrenciler için çok kapsamlı eğitim olanakları bulunmaktadır ve burada hedef, öğrencilerin 9. sınıfın sonunda genel ilkokul diplomasını almalarını sağlamaktır. Tüm bu programlar için okullarda görev yapan destekleme koordinatöründen (Förderkoordinator/in) veya dil destekleme danışmanından (Sprachlernberter/in) bilgi alınabilir. Öğrenme gelişmesi (Lernentwicklungsgespräch) konuşmalarında öğrencinin hangi alanda desteklendiğini sınıf öğretmenleri velilere açıklamak zorundadır. Veliler bu durumda çocuklarının eğitiminin takipçisi olmaları önemlidir. İyi eğitime sahip olan öğrenciler gelecekte iyi bir meslek edinme temelini atabilirler” açıklamasında bulundu.