Avrupa Postası


ANNE BABALARA ÜCRETSİZ ÇOCUK EĞİTİMİ KURSU

 

Düsseldorf Alman Çocukları Koruma Birliği, (Deutscher Kinderschutzbund Düsseldorf e.V.) 2006 yılından biridir Türkiye kökenli anne ve babalara ücretsiz, çocuk eğitimi ve aile içi sorunların nasıl çözülebileceği konularında kurslar veriyor.  Büyük ilgi gören kurslar başladığı tarihten beridir kesintisiz sürüyor. İlginin artması üzerine kursların etkisi de genişledi. Bugüne değin kurslara toplam 300’ü aşkın anne baba katıldı.

 

Posener Str.'de bulunan kurum bünyesinde iki kurs verilmektedir. Biri „Güçlü Anne Babalar- Güçlü Çocuklar“, diğeri ise pedagog Hayri Argav’ın geliştirdiği „Anadilde Pedagoji“ adlı projedir.

 

Pedagojik dil, günlük yaşamda kullanılan ortalama dilin üstünde, almancayı gerektirdiğinden, anne babalarla rahat ve güvenli iletişim için , her iki proje de Türkçe yürütülmektedir. Türkçe olduğu için, anne babalar görülen konulara katılmakta, görüş ve önerilerini daha rahat dile getirebilmektedirler. Pazartesi ve cuma günleri yapılan kurslar 12-14 kişilik gruplardan oluşmaktadır ve ücretsizdir. İsteyen herkes kurslara katılabilme hakkına sahiptir.

 

ÇOCUĞUNUZUN PEDAGOGU OLUN

 

Çocuk eğitimi kolay bir iş değil. Çocuğu eğiten anne ve babadır. Pedagoglar anne ve babanın yerine geçemez. Sadece sorunların çözüm yolu ve yöntemlerini göstererek anne ve babalara yardımcı olurlar. Eğitimli olan anne baba, kendi çocuğunda ortaya çıkan sorunları  kendisi çözer veya çözmeye çalışırken, kendini geliştirmemiş anne baba ise çocuğun elinden tutar, psikolog psikolog, pedagog pedagog gezdirir. Çocukla ilgilenmek bu değil. Her anne baba kendini yetiştirebilir. Sorunları çıktığında ise bunun üstesinden rahatca gelebilir. Güçlü anne babalar denilen tipler bu gibi anne babalardır. Bu da çocuğa güven verir.

 

Bu nasıl olur? Almanya’da bu alanda büyük olanaklar var. Anne babalar için birçok kurs düzenlenmektedir. Her anne baba bu kursları takip etmeli ve katılmalıdır.

 

ANNE BABALARDAN, ANNE BABALARA DESTEK

 

Düsseldorf Alman Çocukları Koruma Birliği şubesinin düzenlediği kurslara katılan anne ve babaların bazıları, kurs sürecini uzun takip ettiklerinden bu alanda kendilerini oldukça yetkinleştirdiler. Bu anne babalarda gözle görülür bir bilgi ve tecrübe birikti. Bu birikimin uygun kanallardan daha geniş anne babaya taşınması için bir proje geliştirildi. Projeyi geliştiren Hayri Argav „ortaya bir potansiyel çıkmıştı ve bunlar kaybolup gitmemeliydi. Bu potansiyel değerlendirilmeliydi. Bu anne babalar birçok anne babaya yardımcı olabilir“di, diyor ve „Anne Babalardan, Anne Babalara Destek“ projesi böyle ortaya çıktı“ diye ekliyor.

 

 Hayri Argav, projenin işleyiş tarzını ise şöyle anlattı: „Kurslarda başarı göstermiş anne babalardan gruplar oluşturuldu. Ve Türkiyeli camii, dernek yönetimleri ve anadil dersi verilen okullardaki öğretmenlerle ilişkiye geçilecek. Eğitim almış anne babalar, buralarda yapılacak anne baba toplantılarına katılacak ve çocuk eğitimi ve yaşanan sorunlar konusunda onları bilgilendirecek, kendi tecrübelerini sunacaklar.“ diyor

 

 Alman Çocukları Koruma Birliği Düsseldof şubesinin desteği ve Hayri Argav’ın denetiminde yapılan bu toplantıları yönetecek anne babalar, projede gönüllü olarak yer almaktadırlar.

 

İLK TOPLANTI DİTİB CAMİİLERİNDE

 

„Anne Babalardan, Anne Babalara Destek“ toplantısının ilki, 31 ocak günü Ditib Derendorf Camiinde yapıldı. Serpil Yıldız, Fatma Sarı, Aygül Sungur, Elif Aykut, Nergiz Tuna, Sevda Çabuk, Ebru Oruç ve Aylgül Konak’tan oluşan anne grubunun suntuğu toplantıya topmam 30’ün üstünde anne ve baba katıldı. İlk toplantı ve ilk deney olmasına karşın, toplantı canlı ve güzel geçti.

 
İkinci toplantı ise 7 Şubat günü yine Ditib’e bağlı Eller Camiinde yapıldı. Aynı anne grubunun sunduğu toplantı canlı ve tartışmalı geçti. 50’ye yakın izleyicinin katıldığı toplantıda, gösterilen ilgi ve gelen sorularla iki saatlik zaman dilimi fazlasıyla aşıldı.  Sıcak bir atmosferde geçen toplantı sonrasında Camii yönetimi ve İmamı tarafından bu toplantıların daha sık yapılması önerileri yapıldı.  İyi bir organizasyon ve duyarlı bir yaklaşım gösterilmesi nedeniyle hem Camii yönetimi hem de buna büyük deste sunan Camii imamı katılımcıların büyük takdirini kazandı.

 

Toplantı sonrasında proje üzerine konuşan Hayri Argav, bu projenin Almanya çapında yaygınlaştırılacağını söyledi.

 

Proje hakkında bilgi almak isteyenler Deutscher Kinderschutzbund Düsseldorf e.V. ile ilişkiye geçebilirler.

 

İlişki adresleri: Tel: 0211/ 61 70 570

Email:      [email protected]