Yunanistan'da Pazar günü yapılacak erken genel seçimlere kısa bir süre kala tüm anketlerde 5 puan önde giden anamuhalefet SYRİZA, başkent Atina'da büyük mitingini dün akşam yaptı. Omonia Meydanı'nda gerçekleşen mitinge her yaştan onbinlerce vatandaş katıldı. Yoğun katılıma dikkat çeken gözlemciler, anketlerde iktidar partisi muhafazakar Yeni Demokrasi'ye 5 puan fark atan SYRİZA'nın seçimlerden zaferle çıkması bekleniyor.


"TEK BAŞINA İKTİDARI VERİN"

SYRİZA'nın 40 yaşındaki genç lideri Çipras, yaptığı konuşmada partisinin hayata geçireceği ekonomi politikası ile iktidarı devralmaları durumunda uygulamaya geçirecekleri vaatlerini anlattı. Sık sık slogan ve alkışlarla konuşmasına ara vermek durumunda kalan Çipras, "Pazar günü halk, korkutanları cezalandıracak. SYRİZA'nın tek başına iktidarı, Yunanistan'ın tek başına iktidarıdır." ifadelerini kullandı.

Genç, çocuk ve yaşlıları sandığa giderek SYRİZA'ye destek olmaya çağıran Çipras, "2009 yılına dönmek istemiyoruz. Ekonomik krize sürükleyen bütün patolojileri barındıran rejim ile çarpıçacağız." diye konuştu.

Çipras, şöyle konuştu: "Pazar günü halkın tarihi bir zaferi olacaktır. Korku sona erdi. Umut ulaştı ve hiç kimse durduramayacak. Sizden net bir yetki istiyoruz. SYRİZA'nın tek başına iktidarı, Yunanistan'ın tek başına iktidarı olacaktır."

Selanik'te açıkladığı ekonomi programını iktidara geldiklerinde hükümet programı olarak hayata geçirecekleri sözünü veren Çipras, 12 bin Euro'ya kadar olan gelirin vergiden muaf olacağını söyledi.

'Pazartesi gününden sonra tam olarak zor bir işi devralacağımızın farkındayım' diyen Çipras, "Büyük çarpışma için takip edeceğimiz yol kararlılık, inanç ve arzu gerektiriyor. Her şeyden önce temiz eller gerekli. Net karar. Net pozisyon. Üçü de bizde var." şeklinde devam etti.

'SAMARAS MAKAMINI KÖTÜYE KULLANDI'

Konuşmasında Başbakan ve muhafazakar Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras'a yüklenen SYRİZA'nın genç lideri Çipras, "Hiçbir zaman bir başbakan, Samaras kadar ülkesini, halkını ve demokrasiyi bu kadar kötülememişti. Bir başbakan hiçbir zaman bu makamı bu kadar kötüye kullanmamıştı. Hiçbir başbakan, karanlıkta saklanmayı tercih etmemişti. Kamu diyalogunu bu kadar reddetmişti."

'PAZAR GÜNÜ AB DEĞİL HALK KONUŞACAK'

Pazar günü kreditörler ve Yunanistan'daki temsilcileri konuşmuyor. Pazar günü Yunan halkı konuşuyor. SYRİZA'ye net bir yetki veriniz. SYRİZA için ilk fırsat, belki de ülkemiz için son fırsat olacak." şeklinde iddialı bir dil kullanan Çipras, SYRİZA'nın Almanya'dan ikinci dünya savaşı sırasında Yunanistan'a verdiği zararlara dair tazminatın da isteneceğini belirtti.

'ÖDP LİDERİ ALPER TAŞ MİTİNGE KATILDI'

SYRİZA'nın Atina'daki büyük mitingini dünyanın dört bir tarafından sol parti temsilcileri ile sendika yetkilileri izledi. Mitinge Avrupa Sol Partisi Başkanı Pierre Laurent ile Türkiye'den Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) lideri Alper Taş da katıldı.

Konuşmasının sonunda ise sahneye İspanya Podemos Partisi lideri Pablo İglesias'ı davet eden Çipras, İglesias ile birlikte halkı selamladı.

SYRİZA'NIN SEÇİM VAATLERİ

Çipras'sın açıkladığı seçim vaatlerini ise şöyle:

1- 300 bin aileye bedava elektrik sağlanacak.

2- 400 bin aileye yiyecek ve ilaç yardımı yapılacak.

3- 25 bin aileye konut yardımı uygulamaya sokulacak.

4- İşsizlere ve muhtaçlara ulaşım kartı verilecek.

5- Ulaşım ve ısınmada kullanılan yakıttan (fuel oil) alınan vergi kaldırılacak.

6- Emeklilere en az 700 Euro olmak şartıyla 13. maaş tekrar verilecek.

7- Pontuslu göçmenlerin kesilen aylıkları tekrar bağlanacak.

8- En düşük maaş 751 Euro olacak.

9- 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

10- Toplu sözleşmeler yeniden yapılabilecek; toplu işten çıkarılmalara engel olunacak.

11- İlk konutlara bankalar tarafından haciz konulamayacak.

12- 12 bin Euro'ya gelir vergisi alınmayacak.