YPG'den yapılan açıklamada, Menbiç'te savaş güçlerinin Kasım 2016'da kentten çekildiği ancak askeri danışmanların Menbiç Askeri Konseyi ile birlikte çalışmaya devam etmek üzere kentte kaldığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun dün Washington'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada Suriye çalışma grubunun tavsiyelerini değerlendiren iki bakanın Menbiç yol haritası üzerinde anlaştığı duyurulmuştu.

Çavuşoğlu: YPG Menbiç'ten silahsız ayrılacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Menbiç konusunda yapılan anlaşma kapsamında çekilecek olan YPG'lilerin silahlarını teslim ettikten sonra bu kentten ayrılacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Pazartesi günü Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından Türkiye ve ABD dışişleri bakanlıkları tarafından yapılan açıklamada, iki ülkenin YPG kontrolündeki Menbiç konusunda bir yol haritasını onayladığı duyurulmuştu.

Antalya'da gazetecilere yaptığı açıklamada söz konusu yol haritasıyla ilgili bilgi veren Çavuşoğlu, "Atacağımız adım esasen hem Suriye'nin geleceği için önemli hem de ABD ile bozulan ilişkilerimizi tekrar rayına koymak için bir fırsat. O yüzden bu yol haritasının tam olarak uygulanması gerekiyor. Her iki tarafta da bu kararlılık var. YPG, Münbiç'ten çekilirken silahlar alınacak. Çekilme süreci bittiğinde silahlar da alınmış olacak" dedi.

Bu süreçte hiçbir üçüncü ülkenin rolü olmayacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Menbiç modeli" olarak tanımladığı yol haritasının Suriye'de YPG kontrolündeki diğer bölgeler için de uygulanacağını belirtti.

Menbiç gerginliği

Suriye'nin kuzeyindeki Menbiç kenti, Ankara tarafından PKK'nın Suriye uzantısı olarak görülen ve terör örgütü olarak kabul edilen YPG'nin kontrolünde bulunuyor. Menbiç'te askeri üssü de bulunan ABD'nin YPG'ye sağladığı silah desteği, Ankara ile Washington arasında gerginliğe sebep olan konuların başında geliyor.

YPG güçlerinin bölgeden ayrılması için çağrıda bulunan Türkiye'nin, Afrin'e düzenlediği "Zeytin Dalı" operasyonunun ardından bir sonraki hedefin Menbiç olduğunu açıklaması iki ülke ilişkilerindeki gerginliği daha da artırmıştı. Ankara'nın Washington'a YPG'ye verdiği desteği sonlandırması için yaptığı çağrılar sonuçsuz kalırken, Türk ve ABD askerlerinin Menbiç'te karşı karşıya gelme riski endişelere neden olmuştu.

YPG: Son danışma grubumuz da görevini bitirdi, Menbic'den çekildi

YPG Genel Komutanlığı, bugün yazılı açıklama yaparak, Menbic Askeri Meclisi’nin kendi eğitimlerini yapacak aşamaya geldiğini, askeri eğitim konusunda yardımcı olmak için Menbic’de kalan son danışma grubunun da geri çekildiğini duyurdu. YPG, "Gerekli görüldüğü takdirde güçlerimizin Menbic halkının çağrısına yanıt vereceğini belirtiyoruz" dedi.

YPG'nin açıklaması şöyle:

“YPG’nin teröre karşı savaşta genel stratejisi çerçevesinde Menbic Askeri Meclisi tarafından Menbic kentinin DAİŞ terör örgütünden kurtarılması askeri hamlesine davet edildik. Bu davet 2016 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmiştir. Bu çağrı ve uluslararası ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölgesel güçlerle anlaşmamız temelinde güçlerimiz Uluslararası Koalisyon ile birlikte Menbic halkının çağrısına yanıt vermiş, 1 Haziran 2016 tarihinde Menbic’i özgürleştirme hamlesini başlatmıştır. 2 aydan fazla süren hamle sonucunda zafer elde edilmiş, teröristler kentten ve köylerin büyük bir kısmından çıkarılmıştır. Savaşçılarımızın teröre karşı görkemli savaşının ardından zafer elde edilmiştir. Bu direniş ve fedakarlık 15 Ağustos 2016’ta Menbic’in özgürleştirildiği açıklaması ile taçlanmıştır.

'2016'DA GÜVENLİĞİ MİNBİC ASKERİ MECLİS'NE DEVRETTİK'

Menbic kenti özgürleştirildikten sonra bölgede güvenlik ve istikrar sağlanmış, güçlerimiz 16 Kasım 2016’da bölge güvenliğini Menbic Askeri Meclisi’ne teslim etmiştir. Güçlerimiz kentten çekilmiş, konuya ilişkin resmi açıklama basın kuruluşlarında yer almıştır.

'ASKERİ MECLİS EĞİTİMİNİ YÖNETECEK DURUMA GELDİ'

Menbic Askeri Meclisi’nin talebi üzerine bir grup komutanımız Menbic askeri güçlerinin yanında danışman olarak kalmıştır. Bu grup Menbic Askeri Meclisi’ne eğitim konusunda yardımcı olmuştur. Bu durum Uluslararası Koalisyon ile koordineli ve danışıklı şekilde gerçekleşmiştir. 2 yıldan fazla bir süredir devam eden çalışmalarının ardından Menbic Askeri Meclisi kendi eğitimlerini yönetecek duruma gelmiştir, bu nedenle YPG Genel Komutanlığı askeri danışma grubunu Minbic’den çekme kararı almıştır.

'GEREKLİ GÖRÜLÜRSE, HALKIN ÇAĞRISINA YANIT VERECEĞİZ'

YPG güçleri olarak; kamuoyuna ve Menbic halkına, mücadele ve fedakarlığımızın Menbic halkının, tüm insanlık için büyük tehlike olan DAİŞ teröristlerinden kurtarılması için gerçekleştiğini belirtiyoruz. Görevimize devam etmemiz için tüm dünyaya teröristlere karşı mücadelemizi sürdüreceğimiz, onları yenilgiye uğratacağımız ve özgürleştirilen bölgelerin tümünde güvenliği sağlayacağımız mesajını veriyoruz. Aynı zamanda gerekli görüldüğü takdirde güçlerimizin Menbic halkının çağrısına yanıt vereceğini belirtiyoruz.”