Televizyonların ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, bağımsızlık referandumunun ekonomik, siyasi ve diplomatik ile güvenlik ve askeri olmak üzere üç boyutu olduğunu belirtti.

Yıldırım, "Kriz zirve yaptı. Dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı olacak. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı sıcak çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bunun bedeli günahsız sivil insanlar olacaktır" dedi.

Türkiye'nin karşısındaki meşru otoritenin Bağdat'taki merkezi hükümet olduğunu aktaran Yıldırım, Türkmenlere yönelik şiddet olaylarının artması halinde buna duyarsız kalınmayacağını ve atılacak askeri adımların da Irak merkezi yönetimi ile koordinasyon içinde olacağını belirtti.

Başbakan, gerek Suriye'de gerekse de Irak'ta, Türkiye'nin güney sınırlarında yeni bir oluşuma gidilmesini "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Yıldırım, "Bu topyekün bir savaş değil. Sınır ötesi tedbir alıyoruz. İşte Fırat kalkanı'nda yaptığımız da bu... Bunları savaş diye nitelemek yanlış olur. Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek faaliyetlerini artırmamalarını sağlamak. Vatandaşlarımız rahat olsun savaşa falan girdiğimiz yok" diye konuştu.

MESUD BARZANI

IKBY Başkanı Mesud Barzani de sandıkların açılmasından kısa bir süre sonra oyunu kullandı

Merkezi Irak yönetiminin yanı sıra Türkiye ve İran gibi bölge ülkelerinin de karşı çıkmasına ve ABD'nin de erteleme çağrılarına rağmen, IKBY bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi planlandığı gibi sabah saatlerinde başladı.

Referandum, Erbil, Süleymaniye ve Dohuk illerinin yanı sıra tartışmalı Kerkük'te ve Salahaddin'in Tuzhurmatu, Diyala'nın Hanekin ilçeleri ile Celavla ve Karatepe kasabalarında yapılıyor.

Büyük kısmı Iraklı Kürt olan 5 milyonun üzerinde seçmenin referandumda oy kullanma hakkı bulunuyor. Yerel saatle sabah 8.00'de açılan sandıklar 18.00'de kapanacak. Sandıkların kapanmasının ardından resmi sonuçların 72 saat içinde açıklanması bekleniyor.

IKBY, "Evet" çıkması beklenen referandumun ardından Bağdat ile bağımsızlık görüşmelerine başlamak istiyor. Ancak merkezi Irak yönetimi bu referandumu tanımayacağını söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı: Referandum sonuçları yok hükmündedir

Dışişleri Bakanlığı'ndan sabah saatlerinde yapılan açıklamada, referandum sonuçlarının yok hükmünde olduğu ve bu girişimin tanınmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Tüm uluslararası toplumun ve özellikle bölgesel ülkelerin referandum konusunda ortaya koydukları tutarlı yaklaşımı bundan sonra da sürdürmeleri ve bu gayrimeşru girişimin sonuçlarını tanımaktan kaçınmaları önem taşımaktadır" denildi.

KUZEY IRAK REFERANDUM

Açıklamada, IKBY liderliğinin "sağduyulu bir çizgiye dönmesi"nin ve Irak halkının huzur ve refahını gözeten bir siyaset benimsemesinin temel bir gereklilik olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Referandumu izleyen dönemde ortaya çıkacak ortamı istismar etmek isteyebilecek bazı radikal unsurların ve teröristlerin milli güvenliğimizi hedef alan eylemlere kalkışması halinde ve Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM'nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, bu açıklamanın dışında bir de seyahat uyarısı yayınladı.

Bakanlık, Irak'a yönelik seyahat uyarısının Dohuk, Erbil ve Süleymaniye'yi de kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtirken, burada kalması zorunlu olmayan vatandaşların bu kentlerden ayrılmalarını istedi.(BBC)