Hareket, 17 Eylül 2011’de Amerikan borsalarının kalbinin attığı New York’ta başlamış, kısa sürede ABD’ye ve dünya yayılmıştı.

Eylemciler, yıldönümü nedeniyle bugün New York Borsa'sını işgal etmek ve oturma eylemleriyle trafiği yavaşlatmak istediklerini söylüyor.

Zengin ve yoksulların gelir dağılımındaki adaletsizlik, sosyal eşitsizlik, işsizlik ve kapitalist ekonomik politikaları protesto etmek amacıyla başlatılan hareketin destekçileri, yıldönümü öncesindeki üç gün içinde New York’un çeşitli yerlerinde toplanarak, etkinlikler düzenlediler.
"Bankalar kurtarıldı, biz satıldık"

Cumartesi günü sayıları 300 civarında tahmin edilen göstericiler, geçen yılki eylemlerde üs görevi gören Manhattan yarımadasının güneyindeki Zuccotti Park’a doğru yürüyüş yaptı.

Bankalar kurtarıldı, biz satıldık”,Bizler yüzde 99’uz” şeklinde sloganların atıldığı yürüyüş sırasında en az 15 kişinin, “asayişi bozdukları” gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Polis yetkilileri tutuklamaları doğrularken, kesin sayı hakkında bilgi vermediler.

Hareketin birinci yıldönümüyle ilgili esas etkinlikler, bugün düzenlenecek. Bunlar arasında göstericilerin New York Borsa binasını kuşatma ve Manhattan’ın ekonomik merkezinde oturma eylemleri yaparak, sabahın erken saatlerinde yaşanacak yoğun trafiği aksatma girişimleri yer alıyor.

Dün Foley Meydanı’nda rock gitarcısı Tom Morello konserini düzenleyen ve bunun için polisten izin alan OWS organizatörlerinin, bugün planladıkları gösteriler için izin almadıkları, bunun da yeni tutuklamalara yol açabileceği belirtildi.

POLİS: HAZIRLIKLI OLACAĞIZ
New York Polis Teşkilatı (NYPD) sözcüsü Paul Brown, polisin gösteriler konusunda hazırlıklı olacağını açıkladı ve “barışçıl protestoları hoşgörürüz, ama yasadışı eylemler için tutuklama yaparız” ifadesini kullandı.

Protestoların büyük bölümünün barışçıl olmasını beklediklerini kaydeden sözcü, Wall Street hareketi ile daha önceki tecrübelerine dayanarak, “kendilerini anarşist olarak tanımlayan nispeten küçük bir grubun yasadışı eyleme kalkışmalarını ve başkalarını polisle çatışmaya kışkırtarak, kendilerinin tutuklanmaktan kaçmaya çalışmalarını” beklediklerini bildirdi.

New York Polis Teşkilatı’nın bir yıl içinde OWS hareketi ile bağlantılı olarak 1800’ü aşkın tutuklama yaptığı öğrenildi. Sadece geçen Ekim ayında Brooklyn Köprüsü’nde yürüyüş yaparken 700 kadar protestocu, polis tarafından tutuklanmıştı.

HAREKETİN İLGİ BEKLENTİSİ
OWS organizatörleri, “yüzde 99’a yardım” ve “milyonerlere vergi” teması üzerinde yoğunlaşan kutlama etkinliklerinin, son zamanlarda azalan medya ilgisini yeniden arttırmasını ve hareketi yeniden canlandırmasını umuyor.

Sokak eylemleriyle ABD’nin pek çok yerine yayıldıktan sonra, sosyal paylaşım siteleri üzerinden dünyanın çeşitli yerlerinde de örgütlenen ve geçen 15 Ekim’i “küresel protesto günü” ilan eden hareket, Arap Baharı’ndan da etkilenmişti.  (BBC Türkçe)