Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Venezuela’da Almanya’nın Caracas Büyükelçisi Daniel Kriener’in ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kararı dikkate aldıklarını belirten Maas, “Bu, durumu kötüleştiren ve rahatlatmaya katkıda bulunmayan anlaşılmaz bir karardır” dedi. Maas, kendisinin Alman büyükelçiyi istişareler için geri çağırma kararını verdiğini kaydetti. Maas, büyükelçi Kriener’in Caracas’ta özellikle son günlerde mükemmel çalıştığını belirterek, Juan Guaido’ya Avrupa’nın desteğinin devam ettiğini aktardı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ülkesinin iç işlerine karıştığı gerekçesiyle Almanya’nın Caracas Büyükelçisi Kriener’in ‘istenmeyen kişi’ ilan edildiğini ve Venezuela’yı terk etmesi için 48 saat süre verildiğini duyurmuştu.

VENEZUELA KRİZİ

Venezuela’da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, kendini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmış, son olarak Avrupa Parlamentosu da aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelerken, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkilerinin süreceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da gelişmeler üzerine Venezuela’ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermişti.

Alman büyükelçiyi sınır dışı kararına tepki

Venezuelalı muhalif lider Guaido, hükümetin Almanya'nın Caracas Büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etmesini eleştirdi, "Maduro rejimi Venezuela'ya yardım eden kimseyi affetmiyor" dedi.

Venezuela'nın muhalif lideri Juan Guaido, Venezuela yönetiminin Almanya Büyükelçisini "istenmeyen kişi" ilan etmesi kararını değerlendirdi. Der Spiegel dergisine konuşan Guaido kararın "Almanya'ya karşı bir tehdit" olduğunu söyledi. Guaido, bunun "özgür dünya açısından da bir tehdit olduğunu" savundu.

Guaido, muhalefet milletvekillerine yaptığı konuşmada ise "Görünüşe göre Maduro rejimi Venezuela'ya yardım eden kimseyi affetmiyor" sözlerini kullandı.

Venezuela hükümeti, Almanya'nın Caracas Büyükelçisi Daniel Martin Kriener ile ilgili Çarşamba günü aldığı kararında Büyükelçiyi ülkenin "içişlerine karışmakla" suçlamıştı. Venezuela'yı terk etmesi için 48 saat süre verilen Kriener, muhalefet lideri Guaido'yu Kolombiya dönüşünde havalimanında karşılayan isimler arasında yer alıyordu. Guaido, aralarında Almanya'nın da olduğu 50'den fazla ülke tarafından Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanınmıştı. Ancak şuana kadar bu ülkelerden sadece Almanya'nın büyükelçisi istenmeyen kişi ilan edildi. 

Venezuela hükümeti "yabancı bir diplomatın, muhalefetin aşırıcı kesimlerinin komplucu gündemi ile paralel bir politikacı gibi bir rol üstlenmesinin kabul edilemez olduğu" açıklamasında bulunmuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass kararın "mevcut durumu kızıştıracak" bir adım olarak değerlendirdi. Maas'ın açıklamasında "Avrupa'nın Guaido'ya desteği sarsılmazdır" ifadesi yer aldı. Açıklamada, iştişareler için geri çağırılan Büyükelçi Kriener'ın son günler de yaptıkları da dahil olmak üzere Caracas'ta "kusursuz işler" yaptığı belirtildi.

Venezuelalı siyasi analist Mariano de Alba, Caracas yönetiminin muhalefete yönelik desteğin böylesi sonuçları olacağı konusunda uluslararası topluma mesaj verdiğini söyledi.

ABD'li gazeteci serbest

Diğer yandan Venezuela polisi tarafından gözaltına alınan ABD'li gazeteci Cody Weddle'ın serbest bırakıldığı bildirildi. Haberi, Weddle'ın çalıştığı kurum olan WPGL Local 10 News duyurdu. Venezuela Basın Çalışanları Sendikası'nın verdiğ bilgiye göre ABD'li gazeteci, 12 saat gözaltında tutulduktan sonra çalışma ekipmanlarına el konularak sınırdışı edildi.

Derin bir ekonomik ve siyasi kriz içinde olan Venezuela'da Devlet Başkanı Maduro ile kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido arasındaki iktidar savaşı yaşanıyor. Maduro, Ocak ayında kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guiado'yu ABD destekli darbe yapmakla suçluyor.