Ukrayna'da aşırı sağcı ırkçı Svoboda Partisi dün yapılan seçimlerde oyların yüzde 12'sini alarak barajı aştı ve meclise girmeye hak kazandı.

Partinin ırkçı lideri Oleh Tyahnybok, Ukrayna’da İsrail tarzı bir siyaset izlemek istediğini söylemiş, Ukrayna'nın "sadece beyaz Ukraynalıların olması gerektiğini" savunmuştu.

“İsrail’dekine benzer bir vatandaşlık yasası çıkartmak istediğini açıklayan ırkçı siyasetçi, ülkedeki tüm yabancılar gibi Yahudiler'e de karşı..

Son seçimlerde beklenmedik bir başarı kazanan ırkçı parti, ilk sonuçlara göre meclisteki en büyük üçüncü parti oldu ve güçlü bir konuma geldi.

Aşırı ırkçı Svoboda, bir yandan da İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi ve Sovyet askerlerine karşı mücadele eden Ukrayna İsyan Ordusu’nun vatansever bir grup olarak resmen tanınmasını talep ediyor. Grup tarihçiler tarafından özellikle Ukrayna'daki Polonyalılar'a karşı girişilen etnik temizlikten sorumlu tutuluyor.

Parti Ukrayna'nın "farklı kültürel kimliğine" vurgu yapıyor, Ukrayna topraklarındaki Rusya etkisine ve Rusça'nın konuşulmasına karşı çıkıyor.

Parti son olarak bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı Afrika kökenli bir şarkıcının temsil etmesine karşı yürüyüş düzenlemişti.