Rusya Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Türkiye'nin Büyükelçi Karlov cinayetinden ders çıkarması gerektiğini belirterek, benzer bir olayın tekrar yaşanmaması konusunda garanti vermesi halinde Rusya-Türkiye ilişkilerinin zarar görmeyeceğini söyledi.

Gazetecilere açıklama yapan Rusya Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev Türkiye ve Rusya ilişkilerinin zarar görmemesi için Türk yönetiminin bu gibi olayların gelecekte bir daha yaşanmayacağı teminatını vermesi gerektiğini söyledi Sputnik'in haberine göre Kosaçev, Karlov'un katıldığı etkinlikte güvenliğin nasıl sağlandığı, nerede öldürüldüğü, katilin eline güvenlik sisteminden geçmesini sağlayan polis rozetinin nasıl geçtiği, güvenlik güçlerinin olaya neden derhal müdahale etmediği, ilk ateşin ne zaman açıldığı ve saldırganın neden anında etkisiz hale getirilmediği gibi cevaplanması gereken sorular olduğunu belirtti. 

"TÜRKİYE'DE BULUNAN RUSYA TEMSİLCİLERİ İÇİN CİDDİ BİR TEHLİKE"

Kosaçev açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Tüm bu sorular acilen cevap bekliyor, zira Türk yönetimi bunun genel kaidelerden bağımsız trajik bir istisna olduğu görüşündeyse, Suriye'deki operasyonlar göz önünde bulundurulduğunda, bu şu an Türkiye'de bulunan tüm Rusya temsilcileri için ciddi bir tehlike olduğu anlamına gelir. Bunun elbette ki ikili ilişkilerimiz için sonuçları olur. Türk yönetimi bu olayın çözülmesiyle ilgili sorumluluğu üzerine alır, bunun neden gerçekleştiğini belirleyebilir, bu gibi olayların gelecekte bir daha yaşanmayacağı teminatını verirse, bunun bir istisna olduğu söylenebilir. O zaman Rusya ile Türkiye arasındaki güven korunabilir ve ikili ilişkilerimizin geliştirilmesi yönünde ileriye gidebiliriz. Buna son zamanlarda biraz düzeltilen ancak henüz tam anlamıyla gerçekleştirilmemiş olan Suriye'de işbirliği konusu da dahil. Önümüzdeki günlerde bu bağlamda, saatler bile bu konuda belirleyici olabilir."