Suriye'nin Mınbiç kentinde 4'ü ABD personeli 20'ye yakın kişinin canını alan intihar saldırısının ardından, QSD'ye bağlı Mınbiç Askeri Meclisi "yeni terör saldırıları planlayan militanlar" yakaladığını açıkladı.

Açıklamada yakalanan kişilerin Türkiye istihbarat servisinden emir aldığı iddiasını ortaya atıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den tamamen çekilme açıklamaları sonrası Amerikan askerlerini konuşlandıklarını Mınbiç'te hedef alan intihar saldırısı beraberinde yeni soru işaretleri getirdi.

Mınbiç Askeri Meclisi Genel Komutanı Ebu Adıl, kentin IŞİD'in elinden alınmasından sonra YPG ve QSD'nin resmi bir şekilde Fırat'ın doğusuna geri çekildiklerini savundu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Terörle mücadele birimlerimiz 7 militandan oluşan bir hücreyi gözaltına aldı. Bunlar Türkiye'nin Fırat Kalkanı harekatına katılmış muhalif grupların üyeleri. Türkiye tarafından destekleniyorlar ve Türk istihbaratının emirlerini yerine getiriyorlar.

Doğrudan Fırat Kalkanı grupları ve Türk istihbaratından aldıkları emirler uyarınca bir dizi patlama ve terör eylemlerine benzeyen eylemler planlıyorlardı." 

Yakalanan grupla ilgili aramalarda el bombası, Kalaşnikof, M6 tüfekleri gibi çok sayıda silah, mühimmat ele geçirildiği kaydedildi.

16 Ocak'ta Mınbiç'in kalabalık bir caddesinde ABD öncülüğündeki koalisyonun devriyesi geçtiği sırada patlama meydana geldi.

Pentagon'un ABD'nin 2 askerinin, 1 sözleşmeli güvenlikçisinin ve 1 sivil çalışanının öldüğünü açıkladığı saldırının sorumluluğunu IŞİD'in üstlendiğine dair haberler geçti.