22 aydır devam eden isyanda öne çıkan Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Ahmed el Hatip, AFP'ye yaptığı açıklamada, rehinelerin bırakıldığını doğruladı.

İranlıların, Suriye yönetiminin tutukladığı ve aralarında Türklerin de bulunduğu 2 binden fazla kişinin serbest bırakılması karşılığında salıverildikleri belirtiliyor.

Karşılıklı salıvermede Türkiye merkezli İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Türkiye ve Katar'ın aracı olduğu söyleniyor.

İsyancılar, İranlıların Suriye hükümet güçlerine yardımcı olmak üzere bu ülkede bulundukları için tutulduklarını öne sürüyordu.

İran ise, 48 kişiden bazılarının emekli ordu görevlileri olduğunu, ancak tamamının Şam'ın güney doğusundaki Seyyide Zeyneb Türbesi'ni ziyaret eden hacılar olduğunu savunuyor.

Özgür Suriye Ordusu, Ekim ayında rehineleri öldürme tehdidi savurmuş ancak Katar isyancılardan, böyle bir adım atmalarını istemişti.

Rehineler evlerine dönüyor

Serbest bırakılan İranlılar, Şam'daki Sheraton Oteli'nde İran Büyükelçisi'ne teslim edildi.

İran veya Suriye'den bir takas yapıldığına ilişkin açıklama gelmedi.

Şam'da bulunan İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise Türkiye'nin resmi ajansı AA'ya yaptığı açıklamada, takas anlaşmasının Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğu ile yapıldığını söyledi.

İslami yardım kuruluşunun sözcülerinden Hüseyin Oruç ise, Suriye hükümeti tarafından salıverilen 2130 kişi arasında 73 kadın, 4 Türk ve 1 Filistinli olduğunu söyledi.

Oruç, New York Times gazetesine verdiği demeçte, "Daha çok sayıda esir tutulan var ve onların serbest bırakılması için çabalarımız aralıksız sürecek" dedi.

Türkiye ve Katar, Suriye rejimini devirmek için silaha sarılan muhalifleri destekliyor.

BM verilerine göre, muhaliflerle Suriye rejim güçleri arasındaki çatışmalarda en az 60 bin kişi hayatını kaybetti.

Suriyeli üst düzey bir askeri yetkili Fars Haber Ajansı'nın Şam muhabirine, bu ülkede kaçırılan 48 İranlının Türkiye’nin 4 pilotuyla takas edildiğini açıkladı.


Suriyeli üst düzey bir askeri yetkili Fars Haber Ajansı'nın Şam muhabirine, bu ülkede kaçırılan 48 İranlının Türkiye’nin 4 pilotuyla takas edildiğini açıkladı.

Adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli üst düzey askeri bir yetkili, Suriye Hükümetinin geçen sene bu ülkede silahlı örgütlerce kaçırılan 48 İranlının Türkiyeli 4 pilotla takas ettiğini söyledi.

Söz konusu yetkili ayrıca “Bir süre önce Suriye’de görev sırasında yakalanan Türkiyeli 4 pilot bugün İranlı 48 ziyaretçiyle birlikte serbest bırakılıyorlar” dedi.

Haber kaynakları daha önce, Türkiyeli 4 pilotun Suriye’nin Halep kentinde yakalandıklarını ilan etmişlerdi. Fakat Türkiye Dışişleri Bakanı bu haberi yalanlamıştı.

Bu haber henüz Türkiye ve Suriye’nin resmi kaynakları tarafından doğrulanmadı.