Times gazetesinin iç sayfalarındaki haberin başlığı, "Kürtler Kobani'de savaşı kazanmaya yakın".

Tom Coughlun ve Hannah Lucinde Smith imzalı haberde, ABD'nin hava saldırılarıyla destek verdiği Kürt savaşçıların 150 gün süren çatışmaların ardından Kobani'nin büyük bölümünü ele geçirdiği, IŞİD örgütü militanlarının yenilgiyle yüzleştiği belirtiliyor.

Kobanililer ve Kürt yetkililer, kentin güneyindeki stratejik önemi yüksek Miştenur Tepesi'nin ele geçirildiğini doğrulamıştı. Bu da Kürt savaşçıların ilk kez IŞİD için önemli bir ikmal yoluna yöneldikleri anlamına geliyor.

IŞİD'in Kobani'ye ilk kez 23 Eylül'de saldırdığını ve kentin büyük bölümünde sokak çatışmalarının o tarihten bu yana sürdüğünü belirtmiş Times ve eklemiş: "Amerikan yönetiminin Türkiye'nin Kürtlerin bağımsız bir devlet kurma hırslarına yönelik huzursuzluğunu görmezden gelmesinin ve IŞİD'e saldırmasının ardından kent için verilen mücadele daha da sembolik bir hal almıştı."

'ABD saldırılarının yüzde 75'i Kobani'de'

Times, ABD'nin Suriye'deki hava saldırılarının yaklaşık yüzde 75'ini Kobani'de düzenlediğini de vurguluyor. Gazetenin haberinde, İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Kobani'deki sokak çatışalarında en az 1000'i cihatçı 1600 kişinin öldüğü bilgisi de yer alıyor.

Times'taki haber şöyle sürüyor:

"IŞİD, Kürtleri bölgeden uzaklaştırmak için sonuncusu Cuma günü olmak üzere en az 35 intihar saldırısı düzenledi. Kente takviye birlik göndermeyi sürdüren örgüt mağlubiyeti kabul etmiyor zira bu IŞİD'in yenilmez olduğu iddiasına gölge düşürecek."

"Kobani'deki kaynaklar ise ABD'nin dün de ağır hava saldırıları düzenlediğini, bazı saldırılarda B-1 tipi bombardıman uçaklarının kullanıldığını bildirdi."

PYD: Kobani'nin yüzde 90'ı Kürtlerin elinde

Suriye'deki Kürtlerin en önemli siyasi hareketi olan Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) İngiltere temsilcisi Alan Semo, son gelişmelerle ilgili olarak Times'a şu değerlendirmeyi yapmış: "Kürt güçleri, IŞİD'in çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadığına dair istihbarata sahip. IŞİD militanlarının moralleri çok bozuk. Kobani'nin yüzde 90'ı Kürtlerin kontrolünde." Times'taki haber ABD'deki Oklahama Üniversitesi'nden Suriye uzmanı Joshua Landis'in tespiti ile son buluyor:

"Amerikan güçleri artık Kürtleri bölgede tek güvenilir ortak olarak görüyor." BBC