HRW, insanlığa karşı suç işlendiğine işaret eden ''güçlü emareler'' olduğunu söylüyor. 
Suriye'deki iç savaş esnasında hükümet ve muhalefet güçleri birbirlerini karşılıklı olarak katliam yapmakla suçluyorlar.

Suriye muhalefetini oluşturan çok sayıda grup arasında El Kaide bağlantılı militanlar da yer alıyor.

35 tanıkla konuşuldu


HRW, olay mahalinde incelemede bulunduğunu ve aralarında hem saldırı kurbanlarının hem de saldırganların olduğu 35 kişinin ifadesine başvurduğunu açıkladı.

105 sayfalık HRW raporunda, muhalefet güçlerinin 4 Ağustos günü sabahın erken saatlerinde Lazkiye kırsalındaki hükümet mevzilerini aşıp 10'u aşkın Alevi köyünü işgal ettiği yazılı.

HRW, sivillerin operasyonun ilk gününde öldürüldüğünü düşünüyor.


Raporda, ''Tanıklar, muhalif savaşçıların köy sakinlerini öldürdüğünü, sivillerin üzerine ateş açtığını, evlerinde silahsız halde bulunan ya da kaçmaya çalışırken yakalanan ailelerin bütün üyeleriyle öldürüldüğünü ya da öldürülmeye çalışıldığını anlattı.'' diye yazıyor.

HRW, operasyona yaklaşık 20 muhalif grubun katıldığını ve bunlardan beşinin sivillere yönelik saldırılarda yer aldığını söylüyor.
Rehineler bırakılmadı

Bu beş örgüt El Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti (İŞİD), Ceyş'ül Muhacirin Vel Ensar, Ahrar el-Şam ve Sükur el-İzz olarak sıralanıyor.

HRW raporuna göre Irak Şam İslam Devleti ve Ceyş'ül Muhacirin, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bir grup kişiyi halen rehin tutuyor.
Suriye hükümeti, muhalefetin bu operasyonundan bir gün sonra karşı saldırıya geçmiş ve 18 Ağustos tarihinde bölgenin kontrolünü tekrar ele geçirmişti.

HRW yöneticilerinden Joe Stork, ''Olanları bir grup başıbozuğun işi diye düşünemeyiz. Alevi köylerindeki sivillere koordineli, önceden planlanmış bir saldırı düzenlenmiştir.'' dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, aralarında yabancı uyruklu militanların da bulunduğu İslamcı isyancıların Kuveyt ve diğer Körfez Ülkeleri tarafından finanse edildiğini söylüyor.