Türk subayların olduğu biliniyordu
Habere göre, Koerc hava üssü civarına mevzilenen ve üssü ele geçirmeye yönelik saldırı hazırlığında olan bir grup muhalif Suriye istihbaratı tarafından takibe alındı. Hava üssüne saldırı hazırlığında olan grubun takibi Türkiye sınırından itibaren yapıldı. Grubun içinde Türkiye ordusuna bağlı muharip subayların olduğu bilgisi önceden Muhaberat tarafından biliniyordu.

Ölen muhalifler arasında Türkiye pasaportu
Koerc hava üssünün güney ve doğu bölgesinde bulunan stratejik alanlara kadar ilerlemeleri engellenmeyen grup helikopterler tarafından bir bölgede sıkıştırıldı ve operasyon yapıldı. Kaynağa göre çatışmalar 2 gün sürdü, çatışmada ölenler arasında Libya ve Türkiye pasaportu taşıyan muhalifler de tespit edildi.

Türk subaylarının üssün doğusunda geri çekilme esnasında sıkıştırılarak yakalandığı, yakalanan subay sayısının 6 olduğu ve birinin de ağır yaralı olduğu öne sürüldü.

Yakalandığı iddia edilen subayların isim rütbe ve görev yerleri şöyle açıklandı;

    İskender DURMAZ (Üsteğmen) Malatya Erhaç Üssünde görevli

    Mustafa SEVİMLİ (Üsteğmen) Malatya Erhaç Üssünde görevli

    İlhan TOLUNAY (Yüzbaşı) Malatya Erhaç Üssünde görevli

    Durmuş KEVİR (Yüzbaşı) 1. Ana Jet Üssü Komutanlığı Eskişehir

    Murat DOĞAN (Yüzbaşı) 1. Ana Jet Üssü Kom. Eskişehir

    Yılmaz İ. TURAN (Yüzbaşı) 1. Ana Jet Üssü Kom. Eskişehir (yaralı durumda)

"Subaylar muhaliflere eğitim vermek için gönderildi"
Yakalandığı iddia edilen askerlerden Yılmaz Turan'ın an itibariyle yaralı olduğu ve tedavi edildiği, diğer askerlerin ise sorgulandığı belirtildi.

Yakalanan subayların hem pilot hem de Hava Kuvvetleri İstihbarat birimine bağlı oldukları ve ''Gayri Nizami Harp'' konusunda özel eğitim aldıkları öne sürüldü. Subayların, muhaliflerin hava üslerini ele geçirme haberlerinden sonra Türkiye tarafından bölgeye gönderildiğini ve MiG uçaklarının uçurulması konusunda Suriyeli bazı kişileri eğitme amacını güttükleri de iddia edildi. Sorgularında bizzat subayların uçak kullanma iddialarını reddettiklerine de yer verildi.

CHP soru önergesi verdi

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfü Baydar, geçtiğimiz ay gündeme gelen Suriye’de Türk subayları ve MİT görevlilerinin yakalandığı iddiasını TBMM’ye taşıdı.

Baydar’ın Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanmak üzere TBMM’ye sunduğu soru önergesi şu şekilde:

    Suriye Parlamentosu mensubu ve Abhazya Suriye Temsilcisi Dr. Şeref Marsan tarafından yapılan bir açıklamada 2 Türk Generali, 6 subay ve 4 de MİT görevlisinin esir durumda olduğunu ifade etmiştir.

    Bu kapsamda,
    1) Suriye’nin elinde esir Türk kamu görevlisi bulunmakta mıdır?

    2) Yüzbaşı Y. K., Teğmen S.T, Teğmen F. Y., Teğmen M. H., Asteğmen H. G., T. T., İ. M., Y. C., M.Y., H.M.’nin ÖSO’ya yardım halindeyken yakalandıkları doğru mudur?

    3) Yine Suriye içerisinde ölen kamu görevlimiz bulunmakta mıdır?

    4) Bu iddialar konusunda Başbakanlığa, Dışişleri tarafından bildirilen herhangi bir bilgi bulunmakta mıdır?


BİRGÜN(soL)