Ayrıca koalisyonun 'kronik iç anlaşmazlıklar' nedeniyle görevini yerine getiremez hale geldiği savunuldu. Suriye Ulusal Koalisyonu'nun İstanbul'da yaptığı toplantıda derin görüş ayrılıkları yaşanmış ve gelecek Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelerde grubu kimin temsil edeceği üzerinde uzlaşılamamıştı.


Açıklamada ayrıca, koalisyonun lider kadrosunun en az yarısının 'devrimci güçlerden' oluşması çağrısında bulunuldu. Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki açıklamanın Rusya ve ABD'den rejimle müzakere etme baskısı altında olan muhalif lider kadrosunun tam bir kargaşa içinde olduğunu gösteren açık bir işaret olduğu söyeniyor. Cenevre'de BM toplantısı Bu arada, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Suriye'yi görüşmek üzere bugün Cenevre'de acil bir toplantı yapacak. .


Üye ülkeler, Kuseyr kentindeki çatışmalarda yabancı savaşçıların varlığını kınamak üzere bir karara imza atmayı değerlendirecek. Batılı devletler, Suriye'deki çatışan tarafları silahlandırma konusunda bir tartışma içinde. Silahlandırma konusundaki son gelişmeler, ABD ile Rusya'nın iki yıldır süren çatışmayı sona erdirmek için organize ettikleri konferansla ilgili tartışmaları gölgede bıraktı. Konferansın başarılı olup olmayacağı, Suriyeli isyancıların kendilerini konferansta kimin temsil edeceğiyle ilgili olarak anlaşmaya varamamaları nedeniyle de şüpheli görülüyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'de şiddetin "korkunç boyutlara" ulaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu.


Kuseyr'deki yabancı savaşçılardan, kentte isyancılarla çatışmalara girdiği belirtilen Hizbullah militanları kastediliyor. Katar, ABD ve Türkiye'nin hazırladığı taslağın, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarını yansıttığını belirtiliyor. BM İnsan Hakları Komisyonu'nun elde etmeyi umduğu en önemli sonucun, Kuseyr'deki çatışmaların durdurulması olduğu söyleniyor. BM Komisyonu'nun kararları bağlayıcı değil. Sadece BM Güvenlik Konseyi kararı ile barış gücü askerleri gönderilmesi söz konusu olabiliyor.


Öte yandan, İran'ın başkenti Tahran'da yapılacak Suriye'nin dostları toplantısına 40 ülkeden temsilciler ve bazı "özel konukların" katılacağı açıklandı. Avrupa Birliği Suriye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırarak isyancılara silah sevkiyatının yolunu açmıştı. Rusya da, Avrupa Birliği'nin Suriyeli muhaliflere silah sağlanmasına olanak sağlayacak kararından bir kaç saat sonra S-300 hava savunma füzelerini Suriye'ye sevk edeceğini açıkladı. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, füzelerin ''istikrar faktörü'' olduklarını ve bazı ''deli fişek''leri savaşa girişmekten alıkoyabileceklerini söyledi.