Moskova-Şam seferini yapan Suriye Havayolları'na ait Airbus A-320 tipi yolcu uçağı, askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Türkiye Saatiyle 17.30'da Türk F-16'ları tarafından Ankara Esenboğa Havaalanı'na indirilmişti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yapılan inceleme sonucunda uçakta "sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurların olduğunu" söyledi.

Resmi ziyaret için Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Suriye yolcu uçağının yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Ancak uçaktaki malzemelerin hem incelemeleri sürüyor hem de sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz'' dedi.

Türkiye'deki medya kuruluşları uçakta silah sistemi parçası olduğu anlaşılan malzemeler ile askeri amaçlı haberleşme cihazları bulunduğunu bildirdi. Ancak Dışişleri Bakanı Davutoğlu malzemelerin içeriğyle ilgili bilgi vermedi.

Şüpheli malzemelere el konulurken, 35 yolcusu olan uçağın yolcularıyla birlikte Türkiye saati ile 02.30 sıralarında Ankara'dan ayrıldığı bildirildi.

Davutoğlu, Suriye'ye yönelik silah akışını kontrol etmeye kararlı olduklarını ve Türkiye'nin hava sahasının bu amaçla kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye hava sahasının güvenli olmaması nedeniyle Türk sivil uçaklarının bu bölgedeki uçuşlarını durdurdu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bilgiler doğrultusunda, havayolu şirketlerine "acil" kodlu bir uyarı geçti.

Uyarıda Türk sivil uçaklarının Suriye hava sahasını kullanmaması istendi. Bu nedenle, Suriye hava sahası üzerinden Cidde'ye giden bir Türk uçağı, 18.30'da Adana'ya inmek zorunda kaldı.

Putin’in ziyareti iptal ettiği gün


Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretini iptal ettiğinin açıklandığı gün gerçekleşen bu operasyonun, Türkiye-Suriye ilişkilerinin yanı sıra Türkiye-Rusya ilişkilerini de kötüleştireceği yorumları yapıldı.

Putin’in Türkiye ziyaretini iptal ettiği gün, AKP iktidarı ile arası açık olan Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile ekonomik ve askeri ilişkileri geliştirme kararı açıklaması dikkat çekti.

Suriye’nin Tartus limanında askeri üsse sahip olan Rusya, Birleşmiş Milletler’de Esad rejimine yönelik yaptırım ve müdahale girişimlerini engelliyor.

Türkiye’nin Rusya’dan kalkan sivil bir uçağa dönük bu provokatif operasyonunun, Türkiye’nin enerjide bağımlı olduğu Rusya’nın tepkisini çekeceği tahmin ediliyor.

Soru işaretleri

Silahlı muhaliflere ve El Kaide dahil uluslararası cihatçılara silah akışına yardımcı olan, sınırların silahlı unsurlarca ihlaline izin veren AKP’nin, uluslararası hukuku gerekçe göstererek düzenlediği operasyonun dış dünyada ne ölçüde meşru görüleceği ve karşı suçlamalara AKP’nin ne yanıt vereceği merak konusu.

Hükümet silah bulamayınca, “askeri amaçlı malzeme bulundu” açıklamasını, fiyaskoyu örtbas etmek için mi yaptı?

Davutoğlu’nun bu “cesareti” ile NATO’nun önceki günkü açıklamaları arasında nasıl bir bağ var?

İstihbarat nereden geldi? Lübnanlı Şii hacıların Türkiye’nin de dahil olduğu karanlık bir operasyonla kaçırılması, Lübnan basınında CIA-Türkiye ortak operasyonu olarak da değerlendirilmişti. Davutoğlu’nun bu operasyonda “gizli” olduğunu söylediği istihbarat kaynağı CIA mi?